Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye szerint az, ami jelenleg a költségvetési vita kapcsán, illetõleg az adótörvények tárgyalása kapcsán ebben a Házban folyik, az példa nélküli. Ugyanis az elmúlt idõszakban nem volt példa arra, hogy ezeknek a törvényeknek, ennek a csomagnak a tárgyalása úgy történjen meg, hogy a kormány egy nagyon lényeges megállapodási elemet, illetõleg ezeknek a törvényeknek az egyik elemét már csak az általános vita lezárása után kívánja benyújtani.

Mi a Fidesz-Magyar Polgári Párt részérõl már néhány költségvetést, költségvetési vitát átvészeltünk az elmúlt hat évben, ezek soha nem voltak könnyûek, de ellenzékbõl nyilvánvalóan állíthatjuk - és talán az összehasonlítás ebbõl a szempontból objektív -: ilyen körülmények között még soha nem tárgyalta a Ház a költségvetést.

Ezenközben odakinn az utcán az elégedetlenség fokozódik, a kormány gazdaságpolitikából e tekintetben egyesre vizsgázott, hiszen a társadalom tûrõképessége a gazdaságpolitikának éppen olyan eleme, mint bármi más, mint a gazdasági tényezõk és a gazdasági számítások.

(13.40)

Ennek következtében azt gondolom, hogy tarthatatlan az a helyzet, ahogy e kérdések parlamenti tárgyalása jelenleg folyik. A személyi jövedelemadónál hiányzik az adótábla; a költségvetésnél hiányzik a közoktatással, illetõleg az oktatással kapcsolatos számítások fejezete. A képviselõk hogyan tudjanak módosító indítványokat beadni ezekhez a kérdésekhez? Azt gondoljuk, hogy ilyen körülmények között egészen méltatlan az, ahogy a parlament ezeket az ügyeket tárgyalja.

A Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége annak idején, még az elmúlt négy év során több költségvetés tárgyalásával kapcsolatban elmondta, hogy nem megfelelõ módon folyik a költségvetés tárgyalása, vagy nincs megfelelõ idõ rá, vagy egyéb más körülmények nem megfelelõk. E véleményükben osztoztunk velük, hiszen nagyon sok esetben a kormány az elmúlt négy évben is igyekezett - hogy úgy mondjam - lekezelni a költségvetést. Azonban meglepõ, hogy a mostani körülmények kapcsán azok a pártok, amelyek változást ígértek ehhez a gyakorlathoz képest, egyszerûen nem tudják tartani a szavukat. Ez felháborító!

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage