Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A címnek megfelelõen valóban egy 16 milliós ügyrõl szeretnék beszélni, de ez a 16 millió nem az a 16 millió... (Szórványos derültség.) Felvetésem ahhoz az ügyhöz kapcsolódik, amely még a múlt héten pattant ki. A Fidesz parlamenti frakciója úgy érezte, hogy 16 millió ide vagy 16 millió oda, mindenképpen napirend elõtt szükséges szólni errõl.

Mi történt? Mint köztudott, a rendszerváltás elõtti agrárpolitika néhány képviselõje - akiket a sajtó agrárveteránoknak nevezett - tanulmányt készített, ami a beharangozás szerint egy agrárprogramot lett volna hivatott betölteni. Elõször is nem tudjuk pontosan, hogy kinek a megbízásából készült ez a tanulmány, hisz különbözõ hatásköri viták vannak egyes minisztériumok között; másrészt nem tudjuk pontosan, hogy milyen célból készült ez a tanulmány. Egyrészt arról volt szó, hogy agrárprogram lesz. Ez valószínûleg azt jelenti, hogy módosítani kell a kormányprogramot, vagyis ezek szerint a kormányprogramnak agrárpolitikára vonatkozó része rossz, ezt módosítani kell. Ha viszont nem agrárprogramnak készült ez a tanulmány, kicsit borsosnak tartjuk azt az árat, amit az ÁPV Rt. a hírek szerint kifizetett ezért a tanulmányért.

Ezt a bizonytalanságot erõsítik bennünk a kormány különbözõ nyilatkozatai, amelyek e kérdésben elhangzottak. Ha a híreknek igazat lehet adni, a Földmûvelésügyi Minisztérium nem tudott róla, ellenben Suchman Tamás ezt részben cáfolja. Õ tudott róla, állítólag õ adta ki a megbízást, és a kormány más szereplõi is tudtak errõl a dologról, például a Miniszterelnöki Hivatal is tudott errõl a tanulmányról, ha a híreknek hinni lehet.

Amit viszont biztosan tudunk: egyrészt biztosan tudjuk, hogy pályázat nem volt. Magyarul: Suchman Tamás önhatalmúlag, személyes ismeretség alapján vagy személyes baráti körébõl bízott meg embereket ezen tanulmány elkészítésével. Annyit biztosan tudunk, hogy a mai napig nincs szerzõdés. A Fidesz ilyen irányú kérelmét az ÁPV Rt.-bõl azzal utasították el, hogy ilyen szerzõdés nincs. Emlékeztetném a tisztelt Házat arra, hogy egy korábbi 28 milliós ügy kapcsán az MSZP és az SZDSZ képviselõi milyen szigorú kivizsgálást követeltek egy hasonló ügyben. Amit még biztosan tudunk, az az, hogy elkészült egy fedõlappal együtt is körülbelül 40 oldalas tanulmány, amelyet most megmutatnék tisztelt képviselõtársaimnak. (Felmutatja az anyagot.) Ha oldalanként számoljuk az árát, az körülbelül 400 ezer forint - ez az ár kicsit borsosnak tekinthetõ. Ha figyelembe vesszük, hogy az utolsó oldalán egy Magyarország- térkép van, akkor azt is megtudjuk, hogy Magyarország fõvárosa Budapest. Ez 400 ezer forintért egy kicsit azért sok!

(13.50)

Hadd idézzek ebbõl a tanulmányból, tisztelt Ház! "A minõségileg jobb életformát, szélesebb körû vállalkozási struktúrát, a családok, mint a legjobb szövetkezetek számára is megújulást kínáló, a személyiségek gyorsabb felismerhetõségére is nagyobb lehetõséget nyújtó vidékfejlesztés lehet vonzó az ott lakók számára."

Ilyen szintû ez a tanulmány, tisztelt Ház, amibõl azt tudjuk meg, hogy a minõségileg jobb életkörülmény egyrészt már adott a tanulmány készítõi számára, a szélesebb körû vállalkozási struktúra is adott a tanulmány készítõi számára és a család, mint a legjobb szövetkezet, ki ne ismerné ezt a fajta vállalkozási formát.

Nem akarom elhumorizálni a dolgot, tisztelt Ház. Ez a tanulmány önmagában arról szól, hogy az állami tulajdonban lévõ állami gazdaságokat át lehet alakítani úgy állami monopóliumokká, hogy a termelésszervezés és a forgalmazás területén fönnmarad az állami monopólium. Ez a tanulmány pusztán errõl szól.

Tisztelt Ház! A Fidesz parlamenti frakciója szerint az ügy rendkívül bonyolult és zavaros. Arra mindenesetre jó példa volt, hogy az ÁPV Rt. keretein belül rendkívül kétes és zavaros körülmények között folyik az adófizetõk pénzének a felhasználása. Ezért a Fidesz parlamenti frakciója mindenképpen követeli, hogy Suchmann Tamás, a privatizációért felelõs miniszter úr készítsen írásbeli jelentést az Országgyûlés számára, és ezt záros határidõn belül terjessze az Országgyûlés elé. Amennyiben ilyen jelentés nem készül, akkor a Fidesz parlamenti frakciója mindenképpen javasolni fogja egy vizsgálóbizottság felállítását, hiszen gyanús a körülmény, és vélhetõen több olyan ügy is van még a háttérben, amirõl nem is tudhatunk.

Az adófizetõk pénzével való ilyenfajta gazdálkodás nem elfogadható a számunkra. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban. - Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage