Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! Nincs tudomásom arról, hogy frakciónk Torgyán József úrral bármifajta egyeztetést folytatott volna annak érdekében, hogy számára idõt adjak át... (Dr. Torgyán József: A Fidesszel nem kívánok! - Derültség, zaj.).., de meg kell jegyeznem, hogy egyébként én a felszólalásának utolsó néhány percében elmondottakat különösképpen érdekesnek találtam, mert mondjuk, itt meg lehet említeni azt a momentumot, miszerint a gladiátorok küzdenek a bikával, nem pedig a torreádorok. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Torgyán József: Máskor nyisd ki a füled!)

Tisztelt Képviselõtársaim! Én a személyi jövedelemadó törvény néhány mezõgazdasági vonatkozású kérdésérõl szeretnék beszélni. Ha megvizsgáljuk a személyi jövedelemadó törvény módosítására irányuló javaslatot, akkor azt lehet látni, hogy ebben van egy látszólag jó szándékúnak tûnõ javaslat, amely azt célozza, hogy a kárpótlási árverésen földet szerzett tulajdonosok abban az esetben, ha a kárpótlási földjeiket eladják, akkor adómentességet élvezzenek, feltéve, hogy egy éven belül az eladott földek helyett új földeket fognak venni. Ha azonban közelebbrõl megvizsgáljuk ezt a rendelkezést, akkor kiderül, hogy a nyilvánvaló jó szándék ellenére ez a javaslat tulajdonképpen a kárpótlási földek vonatkozásában egy új adófajta bevezetését jelenti. Ugyanis a kárpótlási törvény 23. §-a kimondta, hogy a kárpótlásra jogosult köteles személyi jövedelemadót fizetni a kárpótlási földtulajdon elidegenítése esetén abban az esetben, ha a földet a szerzéstõl számított három éven belül adja el. Ebbõl nyilvánvalóan az is következik, hogy ha három éven túl adja el ezt a bizonyos földtulajdont, akkor már mentesülne a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség alól.

A helyzet az, hogy mivel a kárpótlási árverések túlnyomó többsége már két és fél, három évvel ezelõtt lezajlott, éppen most következik el az az idõszak, amikor személyi jövedelemadó-terhelés nélkül adhatnák el a kárpótlási földtulajdonosok a földjeiket. Erre föl jön ez a módosító javaslat, amelyik látszólag jó szándékúan, de valójában egy adóemelést vezet be a kárpótlási földek vonatkozásában.

Természetesen mi nem tudjuk támogatni ezt a módosító javaslatot, hiszen érdemes arra felfigyelni, hogy a kárpótlási törvények a kárpótlásban megszerzett tulajdoni tárgyak elidegenítésének vonatkozásában általában adómentességet tartalmaztak. Pontosan azért, mert teljesen nyilvánvaló, hogy azok a személyek, akik kárpótlásban részesültek, azok olyan vagyont kapnak vissza, amit korábban elvettek tõlük, és amikor elvették azt a vagyont - valamikor nagyon régen -, akkor semmifajta jóvátételben nem részesültek. Tehát a kárpótlás nem jövedelem, hanem valamilyen régen elvett dolog visszaszolgáltatása; ez a dolog lehet egyébként egy olyan kártalanítás is, amely az elszenvedett politikai sérelmekért, üldöztetésért jár.

Azonban érdemes a kérdést nemcsak az igazságossági oldalról, hanem a közgazdasági oldalról is megvizsgálni. Elég nyilvánvalónak tartom, hogy ha valamely dolognak az adásvételét megadóztatják, akkor annak a dolognak az ára meg fog növekedni, hiszen az adó nagyságát az eladó kénytelen beleépíteni az eladási árba abban az esetben, ha a pénzénél akar maradni. Ilyen módon a termõföldek megadóztatása - amit most a kormány tervez - egyértelmûen a termõföldek árának az emelkedését fogja okozni.

Ez két okból okoz problémát. Egyrészt azért, mert nyilvánvalóan kevesebben lesznek, akik magasabb áron hajlandóak lesznek majd földet venni, ilyen módon ez a rendelkezés a termõföld-tulajdoni kérdések rendezését - annak az ügynek a végigvitelét, hogy a termõföldek azoknak a tulajdonába kerüljenek, akik a termõfölddel fõhivatásszerûen akarnak foglalkozni, mezõgazdasági termelést akarnak folytatni - nehezíti. Másrészt pedig, mivel Magyarországon jelenleg a mezõgazdasági termelés jelentõs része nem saját tulajdonú földön, hanem bérelt termõföldön folyik, és nyilvánvaló, hogy a termõföld bérleti díja függ a termõföld árától, ez a rendelkezés meg fogja drágítani a termõföld bérletét is; ilyen módon a mezõgazdasági termelés jövedelmezõségét is rontja, és tulajdonképpen ki kell mondani, hogy a magyar mezõgazdálkodók életkörülményeit nagymértékben fogja sújtani.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mi, a Fidesz parlamenti képviselõi már korábban javasoltuk, hogy a kárpótlási törvény 23. és 24. §-át törölje el az Országgyûlés, pont abból a célból, hogy a kárpótlási földeket a mai napig sújtó eladási tilalmakat, adókat töröljük el, pont azért, hogy a kárpótlási földek birtokrendezése, a tulajdonrendezés jó ütemben haladhasson elõre. Akkor ezeket a javaslatainkat a kormánypártok elutasították.

Most szintén azt fogjuk javasolni a személyi jövedelemadó törvényben, hogy töröljük el a 23. és 24. §-t a kárpótlási törvénybõl, tehát a kárpótlási földek adásvétele váljék teljesen adómentessé, és ezzel kapcsolatban mindenfajta jelenleg érvényben lévõ korlátozás szûnjék meg. Nyilvánvalóan ezt a most benyújtott módosító javaslatot is olyan irányba kívánjuk módosítani, hogy a kárpótlási földek elsõ eladása, tehát amikor az eredeti tulajdonos, a kárpótlásban földet szerzett tulajdonos adja el a földet, akkor ez az eladás teljes adómentességet élvezzen.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke foglalja el.)

Annak érdekében azonban, hogy a szövetkezeti tagok, akik a termõföldtulajdonukat nem a kárpótlásban szerezték meg, hanem üzletrésztulajdonként, föld-részaránytulajdonként szerezték meg, azok se szenvedjenek hátrányt, ezért azt is javasolni fogjuk, hogy a szövetkezeti föld-részaránytulajdonok elsõ eladása, tehát amikor az elsõ megszerzõ - aki a nevesítésben a földet szerezte - eladja ezt a földet, õ is teljes személyi jövedelemadó-mentességet élvezzen.

Azt hisszük, javaslatunk nem csupán az igazságosságot szolgálja, hanem a mezõgazdaság érdekeit is, az olcsóbb mezõgazdasági termelést, az olcsóbb élelmiszerek elõállításának az ügyét is elõmozdítja. Kérjük, hogy módosító javaslatainkat, amikor erre sor kerül, támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage