Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõ Úr! Köszönöm a bíróságok mûködése érdekében elmondott hozzászólását, szükség is van a bíróságok sokoldalú támogatására. Éppen ebbõl kiindulva, az idei költségvetésben - az 1995-öshöz viszonyítottan - 2,1 milliárd forinttal nõtt meg a bíróságok költségvetése, ez a bírósági fejezet összegét, amely alig haladja meg a 10 milliárdot, több mint 20 százalékkal növelte meg.

1995. szeptember 1-jéig a bíróságokon 216 millió forintot sikerült - hálaistennek, ezt kell hogy mondjam - kifizetni jutalomként, és természetesen most is a köztisztviselõi alap kétezer forintra történõ kiegészítésével nõ a bírói illetmény. Ez azonban természetesen nem kielégítõ, és az Országos Bírói Tanács éppen azt szorgalmazta, hogy 35 százalékra történjen a bírói pótlék emelése. Elmondhatom önnek képviselõ úr, hogy keressük a lehetõséget, és bízom abban, hogy meg fogjuk találni, hogy ez a kérés - amelynek jogosságáról magam is meg vagyok gyõzõdve - kielégítõ módon rendezõdjön.

A bíróságokon ma nincsenek olyan problémák, amelyek a mûködést lehetetlenné tennék. A múlt hét folyamán a minisztérium gazdasági ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára valamennyi bírósági elnökkel beszélt, hogy milyen gondjaik vannak az év hátralévõ idõszakában, nincsenek-e olyan mûködési problémák, amelyek veszélyeztetnék a bíróságok mûködését.

Ha már szót kaptam, röviden azt is szeretném elmondani, hogy a 2,1 milliárd mellett közel egymilliárd forintos új beruházás keretében Budapest egyik legégetõbb gondját sikerül ebben az esztendõben megoldanunk, és átadásra kerül az a zalaegerszegi felújított megyei bírósági épület is, amelynek rekonstrukcióját az elõzõ kormány kezdte el és a mostani fejezi be.

Tehát minden rendelkezésünkre álló eszközzel szeretnénk a bíróságok folyamatos mûködését biztosítani. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage