Szõllõsi Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

SZÖLLÕSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az imént frakciótársam és képviselõtársam, Tulok András által elmondottakra szeretnék reagálni.

Nem lesz ez így jó, kedves képviselõtársaim, ha mindazért, amit a költségvetési törvény tervezetében hiánynak vélünk - s valójában tényleg az, probléma -, megnevezzük azokat, akik csípnek, rúgnak, harapnak, amúgy persze csak fogyasztanak. Úgy gondolom, ebbõl a felszólalásból tisztán kihallatszott, és ezt a kormánynak mondom:

(18.10)

Ugye eljött az ideje egy valódi államháztartási reformnak? Ugye eljött az ideje annak, hogy megneveztessen végre, melyek azok az alapfeladatok, amelyeket a közpénzekbõl finanszírozni kell és szükséges? Én úgy gondolom, az adófizetõ polgár arra fizeti az adóját, hogy tisztes ellátást kapjon az egészségügyben, a szociálpolitikában, az oktatásban, ügyei intézésében, a belügyben és minden egyéb dologban, amire az adót fizetjük mi, adófizetõk, akiktõl ezt levonják.

A befizetések tekintetében: a bérbõl élõk a 96 százalékát fizetik az szja- nak, és ennek a 60 százaléka az, aki inproduktív. Ön nem használta ezt a szót, mégis ezt használom. Hogy nem lehet-e mást tenni, csak valóban azt, amit ez a költségvetés mutat? Én úgy gondolom, el kellene inkább gondolkodni egy más összefüggésen, amit ön volt kedves az utolsó mondatában megemlíteni: ez a feketegazdaság; valamint az a tény, hogy a 2000 milliárd forintos kiadási oldalból 553 milliárd a belsõ adósság kamatterhe. Ezek azok a kérdések, amelyeket az inaktívak helyett meg kell vagy szükséges nevezni.

A modernizációs programot ajánlom mindannyiuk figyelmébe. Ebben három nagyon fontos terület van megjelölve: a mezõgazdaság, az oktatás és az infrastruktúra. Ezek nem egymás rovására, hanem együttesen fognak feltételt teremteni egy reálisabb költségvetés elkészítéséhez. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage