Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm képviselõ úr kitüntetett érdeklõdését, elkötelezettségét a munkaügy problémái iránt.

(18.30)

A Munkaerõ-piaci Alap kérdése, azt hiszem, bonyolult és összetett kérdés. Ezzel most részletekbe menõen nem szeretnék foglalkozni, hiszen erre tartalmilag, gondolom, az Flt. módosítása kapcsán, az Áht. módosítása kapcsán sor kerül. A kormány igyekszik minél elõbb az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot a tisztelt Ház elé terjeszteni. Pillanatnyilag ez azért nem történt meg, mert éppen a szociális partnerekkel folynak egyeztetések.

Ami a tartalmi kérdéseket illeti, nagyon röviden:

Mi úgy gondoljuk, hogy az alap egységessége vagy nem egységessége mellett hozhatók fel pro és kontra szakmai érvek. Azt hiszem, számos egészséges érv van amellett, hogy miért van szükség egységes alapra. Ugyanakkor a lényeges problémát abban látjuk - és ebben közel esnek a nézeteink a szociális partnerekhez -, hogy az alap elkülönültsége, önállósága hosszú távon is megmaradjon; másfelõl, hogy a szociális partnerek - akiknek a hozzájárulásai ma az alap pénzeszközeinek zömét adják - megfelelõ jogosítványokkal rendelkezzenek az alap kezelésében. Egyébként egyfajta önkormányzatiság felé való elmozdulásról van szó.

A másik dolog, amirõl néhány mondatot szeretnék mondani, hogy a költségvetéssel kapcsolatos törvényjavaslat még benyújtás elõtt az Érdekegyeztetõ Tanács elé került szeptember végén. A szociális partnerek egyetértettek abban, hogy ezzel összefüggõ bizonyos kérdések kerüljenek vissza az Érdekegyeztetõ Tanács elé, így ár-, bérkérdések, tb-járulék, személyi jövedelemadózás. Az ezzel kapcsolatos ÉT-tanácskozásra szerdán fog sor kerülni. Reméljük, hogy sikerül elérni egy ár-bérmegállapodást, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy ez a jelenlegi feltételek között rendkívül nehéz.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage