Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Csak két percben, csatlakozva Sepsey Tamás képviselõtársam hozzászólásához, az önkormányzatokat érintõ szja-hoz és a cél- és címzett- támogatási rendszerhez szeretnék szólni. Csak a tények kedvéért:

1993-ban és 1994-ben a személyi jövedelemadó helyben maradó része az Antall-Boross-kormány idejében 30 százalék volt. Ezt az akkori ellenzék kevesellte, sõt mi több, a kormányprogramban minimumcélként 35 százalékot tûzött ki. Ezzel szemben 1995-ben ismét 30 százalék volt a személyi jövedelemadó helyben maradó összege, mert a látszat 5 százalékot feladattal terhelték meg.

Ez jelentõsen változott 1996-ban, illetve változni fog 1996-ban a tervek szerint. Nem abban az irányban, ahogyan ígérte a kormány, a 35 százalék felé, hanem ellenkezõ irányban. Ezért jogosan nevezte ezt farizeus költségvetésnek Sepsey Tamás képviselõtársam. Ez a szám, a személyi jövedelemadó helyben maradó része: 25 százalék.

És kérem: azonos adatokat hasonlítsunk össze! A cél- és címzett- támogatási rendszerrõl: 1994-ben 33 milliárd, 1995-ben 2 százalékkal nõtt, tehát 33,6 milliárd, míg az 1996-os költségvetési tervezetben ez 34 milliárd forint, ami 1 százalékos növekedést jelent. Tehát amikor azt mondja a kormány egyes helyi adónemeknél és több helyen, hogy az infláció mértéke, bizony, nagyon megfeledkezik errõl a cél- és címzett- támogatásnál, mert a szabaddemokrata- szocialista kormány inflációja 30 százalék. Az bizony messze van az 1 százalékos cél- és címzett támogatás növekedésétõl.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage