Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök asszony. Kétségtelen tény és ennek nagyon sok rossz tapasztalatát éltük meg az elmúlt években, hogy a román törvényhozás, illetve az igazságszolgáltatás kétféle mércét alkalmazott azokkal szemben, akik részt vettek a romániai '89-es fordulat cselekményeiben, fegyveres cselekményeiben is, vagy 1990. március 19-én, Marosvásárhelyen. Erre utalt az imént Csóti György, hiszen Cseresznyés Pál ennek nyomán került börtönbe, és a román hatóságok, beleértve immár az államelnököt is, nem hajlandók azóta amnesztiát adni Cseresznyés Pálnak.

Mindazáltal, tudvalévõ, hogy a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége tagja a román parlamentnek; ott számos alkalommal szóvá tették a zetelakiak ügyét, Cseresznyés Pál ügyét is - a tanügyi törvényrõl nem is beszélve. Külön emlékeztetnék arra, hogy most, amikor a diáktüntetések voltak, akkor a román kormányzat elõször azt mondta a diákoknak, egyezzenek meg a magyarokkal, hogy mondjanak le a tanügyi törvénnyel kapcsolatos követeléseikrõl és akkor megadják az övéiket; magyarán a diákokat és a magyar kisebbséget egymásra akarták uszítani, végül is ez nem ment. Tehát olyan eszközöket használnak, amelyek a politikában mifelénk és Nyugaton nemigen alkalmazandók.

Mégis, a magyar kormány elsõsorban - és a magyar parlament is - arra kell figyeljen, hogy az RMDSZ hogyan foglal állást ezekben az ügyekben; õk mit tudnak tenni, az eszközök java része az õ kezükben van. A miénk - a parlamenté és a kormányé is - csak az adott keretek között alkalmazható.

Csóti György az imént a nagyon hangzatos "minden eszközt" emlegette. A minden eszköz tudjuk, mit jelent; meddig mehetünk el, hová kell fordulnunk Európában integrációs szervezetekhez, nemzetközi szervezetekhez... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt a két perc leteltére.) és a kétoldalú tárgyalásokon különbözõ szinten ahhoz, hogy sikert érjünk el. Mindazáltal az aggodalom jogos, és úgy gondolom, valamennyiünk kötelessége ezekre figyelni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage