Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A magyar kormány képviselõi soha nem állították, hogy a magyar kormány eszköztelen bármilyen kérdésben is, ideértve a kisebbségi kérdést. Nem mondtuk azt, hogy nincsenek eszközeink és hogy nem akarunk és nem fogunk fellépni az egyes súlyos jogsérelmek ügyében. Ezt mindig meg is tesszük.

Csak arra figyelmeztettünk, hogy legyünk tisztában Magyarország tényleges súlyával s lehetõségeinek tényleges mértékével. Ugyanis hogyha eltúlzott mértékben reagálunk, vagy saját súlyunkat meghaladó mértékben szeretnénk ezekben a kérdésekben állást foglalni vagy fellépni, akkor nemhogy használunk, hanem inkább ártunk azoknak, akiknek segíteni szeretnénk. Tehát pusztán errõl van szó, és azt hiszem, a mi politikánkat az a meggondoltság vezérli, hogy a lehetõségeinkkel arányos mértékben védelmezzük ezeket az érdekeket.

Magában az itt felvetett kérdésben nincs semmiféle nézetkülönbség az ellenzéki és a kormánypárti képviselõk között, vagy akár a kormány képviselõi között; úgy ítéljük meg, hogy itt súlyos jogsérelmekrõl van szó. És ezt nemcsak mi ítéljük meg így, hanem a nemzetközi szervezetek is.

Ami a zetelaki fiatalok ügyét, illetve Cseresznyés Pál ügyét illeti: szeretnék emlékeztetni arra, hogy Románia Európa tanácsi felvételi dokumentuma is kifejezetten kitér ezekre az ügyekre. Nem név szerint ugyan, de azt jelzi, hogy Romániának a politikai jogok egyenrangúsága alapján biztosítani kell mindenki számára az amnesztiát.

Itt tehát egy olyan kérdésrõl van szó, amit leginkább az Európa Tanácsnak van módja, sõt kötelessége felvetni. Szeretnénk kérni az Európa Tanácsba delegált magyar képviselõk segítségét ahhoz, hogy ezt a kérdést tartsák ott napirenden, hiszen Románia nem Magyarországgal szemben vállalta azt a kötelezettséget, hogy az említetteket szabadon bocsátja, hanem az Európa Tanáccsal szemben. Az Európa Tanács épp a minap határozott arról, hogy újabb szakértõi és megfigyelõ delegációt küld Romániába; reméljük, hogy erre a kérdésre is ki fog térni.

Én azt hiszem, ez egy újabb ügy, ahol itt a kormánypártok és ellenzékiek együttmûködhetnek, és a kormány és a parlament is együttmûködhet, illetve a parlament Európa tanácsi delegációja. Én azt szeretném kérni, hogy ebben a szellemben tevékenykedjünk tovább. Köszönöm szépen. (Taps minden oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage