Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az oktatásnak a kérdése nagyon égetõ ezekben a napokban, különös tekintettel arra, hogy a pedagógusok hamarosan, a holnapi napon tüntetést szerveznek ide a Ház elé.

(9.30)

A pedagógusok, az oktatásügy dolgozói közalkalmazottak, és igazából nem lenne szabad, hogy eljusson idáig a helyzet. Az államnak kötelessége lenne a saját alkalmazottainak a megvédése ebben az esetben, különösen hogyha olyan kiemelt szféráról van szó, mint az oktatás ügye. Ugyanis az, amit jelenleg a kormány csinál, hogy demonstrációra kényszeríti ennek a szférának a dolgozóit, az a pedagógustársadalom szembeállítási kísérlete a polgárokkal, hiszen a pedagógusoknak rendre, évente ki kell menniük tüntetni azért, hogy egyszerûen minimálisan javítani tudjanak azon a helyzeten, amelyet a kormány nem kíván figyelembe venni, illetõleg nem kíván gondoskodni ezekrõl az ügyekrõl. Ezért ki kell menniük az utcára, és a társadalomban egy olyan kép alakulhat ki, hogy ezek az emberek állandóan a béremelésért harcolnak - ami a valóságos helyzetet nem tükrözi, hiszen ezek a béremelések nem következnek be, ennek a társadalomnak a helyzete egyre inkább romlik, és ezért kénytelenek ilyen típusú demonstrációkra.

Azt hiszem, hogy az oktatás ügyének javítása, amelyet a jelenlegi kormánypártok stratégiai ágazatnak neveztek meg még annak idején a választások elõtti idõszakban, a valóságban nem következett be, nem úgy kezelik, mint stratégiai ágazatot. Jelenleg tulajdonképpen az oktatás a legmostohábban kezelt ágazat a mai magyar társadalomban, és ez a kormány felelõssége.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage