Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Igaz ugyan, hogy most azt mondta, mérlegelni fogják, vajon mennyi pedagógus van jó helyen, és hogy nem arról beszélnek, hogy feltétlenül elbocsátások legyenek. Én egészen mást hallottam ma reggel és hosszú idõ óta. Nagyon régóta hallhatjuk, hogy csak akkor lehet bért emelni a pedagógusok számára, ha elbocsátások vannak. Ma reggel teljes határozottsággal arról adtak hírt, hogy húszezer pedagógus elbocsátása várható - nem feltételezve, nem úgy, hogy egyes helyeken, hanem teljes határozottsággal.

Az a különbség, amely az iskolák finanszírozásában és az egy fõre jutó összegben van, azért nem biztos, hogy feltétlenül a létszámok közötti különbség miatt adódik, hiszen az infrastrukturális különbséget talán tanácsos lenne számításba venni. Ugyanezt tapasztaljuk a kórházak esetén is. A kormány valahogyan elfelejti a részletadatokat is megvizsgálni.

Még valamit: lehet sok mindent mondani a létszám és a hatékonyság összefüggésérõl. Az újságokban mostanában gyakorta megjelenik, hogy Magyarországon mennyivel alacsonyabb a tanárok óraszáma, mint például Nyugat- Európában. De nagyon jó lenne, ha ilyenkor azt is mellétennék, hogy munkafeltételeik mennyiben különböznek a nyugat-európai munkafeltételektõl; az egyéb személyzet létszáma mennyiben különbözik a nyugat-európai iskolák személyzetének létszámától, mert az összehasonlítás csak így érvényes.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage