Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár úr! Tisztelt Ház! A nigériai katonai rezsim a minap kivégzett kilenc politikust, köztük Ken Saro-Wiwát, alternatív Nobel-díjas írót. Fatribünön, akasztófán végeztek velük. Ken Saro-Wiwa a félmilliós ogoni kisebbség vezetõje volt, egy közel százmilliós országban. De ismerõs a magyar fülnek ez a történet, ez a mártírium!

A Fidesz-Magyar Polgári Párt tiltakozik Sani Abacha nigériai diktátor brutális tette ellen.

Nyugat-Afrika a mai világban nincs olyan messze Magyarországtól, hogy diplomáciai magatartásunk másodlagos lenne. Sõt Ken Saro-Wiwa élete és halála kötelezi a világot és benne minket, magyarokat, hogy folytassuk, amit elkezdett. Ken Saro-Wiwa felébresztette a Nyugat lelkiismeretét és a mi lelkiismeretünket is. Az Egyesült Államok és az Európai Unió hazarendelte nagyköveteit, leállította katonai szállításait, a hitelek folyósítását, nemzetközi szervezetek felfüggesztették Nigéria tagságát.

Mindez idõ alatt Magyarország külügyi szóvivõje bejelentette, hogy a Külügyminisztérium nyomon követi a nemzetközi tényezõk reakcióit, és a fejlemények fényében dönt majd az esetleges lépésekrõl. Majd hétfõn este bejelenti a rádió, hogy Magyarország nem rendeli haza nagykövetét, mivel a nigériai magyar követnek el kell látnia a környezõ országokban is Magyarország képviseletét.

Tisztelt Ház! Elõször is: az elmúlt hetekben volt alkalmunk hozzászokni, hogy kissé lassú a magyar külpolitika reakcióideje. Hadd utaljak arra, hogy szeptember eleje óta, bõ harmadik hónapja várja a külügyi bizottság, hogy Horn Gyula méltóztasson megjelenni a bizottsági meghallgatáson.

Másodszor is: azt is megszoktuk, hogy az emberi és kisebbségi jogok iránti érzékenysége a kormánynak meglehetõsen tompa, holott egy átmeneti idõket élõ ország kormányának ez elemi kötelessége lenne.

Harmadszor: arra azonban az elmúlt öt évben - mind ez idáig - nem volt példa, hogy a magyar külpolitika mondvacsinált érvekkel szembeforduljon a nyugati világ mérvadó véleményével és magatartásával.

Negyedszer: ezzel a néma cinkossággal Magyarország azon nemzetközi tényezõkkel sodorja magát egy csoportba, akik azért, hogy fedezzék egymást, nem érvényesítenek a nemzetközi kapcsolatokban úgynevezett fölösleges erkölcsi megfontolásokat. Hadd ne nevezzem meg ezen országcsoport nagyhatalmait!

Ötödször: Tisztelt Ház! Bejelentem, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében szégyellem a magyar kormány tehetetlenkedését és az ügyben történõ ügyetlen magyarázkodását egyaránt.

Bár sokan tagadják, azt hiszem, elvtelenül még külpolitizálni sem lehet. Még jó, hogy Ken Saro-Wiwa ezt már nem tudhatta meg a magyar kormányról. Isten nyugosztalja.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage