Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi politikai államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Talán helyesen döntöttem akkor, amikor Surján László képviselõtársunk felszólalására nem reagáltam közvetlenül, számítva arra, hogy egy másik felszólalás ugyanezzel a kérdéssel fog foglalkozni. Így engedjék meg, hogy a kettõre együtt reagáljak, ezzel is talán valamennyit megspórolva a parlament drága idejébõl.

Nem értek egyet azzal, hogy a magyar kormány reakcióideje lassú, és a magyar kormány tompán, érzéketlenül reagált erre a kérdésre. November 3-án, tehát a halálos ítélet kihirdetése után, de még jóval a halálos ítélet végrehajtása elõtt, a magyar kormány már fölvette a kapcsolatot a számára fontos partnerekkel, az Európai Unióval, és jeleztük, hogy mindenképpen szeretnénk csatlakozni az Európai Unió bármilyen tiltakozásához.

November 7-én kaptuk meg az Európai Unió egyeztetett tiltakozó jegyzékének szövegét, ehhez rögtön csatlakoztunk, majd 9-én a végleges tiltakozáshoz ismételten csatlakoztunk. Ezt ki is bocsátották, és föl is tüntették, hogy Magyarország ennek részese volt.

A kivégzést követõen azonnal valóban volt egy külügyi szóvivõi nyilatkozat, azonban nem ez volt a magyar kormány hivatalos állásfoglalása ebben az ügyben. Ez egy azonnali nyilatkozat volt, szerintem helyesen és azonnal történt meg. A tegnapi nap folyamán egy kormánynyilatkozat világossá tette a magyar kormány elvi elkötelezettségét és az elvi álláspontját ebben az ügyben. Valamint a mai nap folyamán - ma reggel már meg is kellett hogy történjen - Kádár László helyettes államtitkár úr berendelte Nigéria Magyarországon akkreditált ügyvivõjét, és neki átadta a nyilatkozatot, valamint nyomatékosan felhívta a figyelmét arra, hogy Magyarország a kisebbségi jogok, az emberi jogok betartásában és a demokrácia helyreállításában érdekelt.

Tisztelt Ház! Semmiképpen nem igaz tehát, hogy mi nem tettük meg mindazt, ami módunkban állt. Valóban, itt az Európai Unió egy lépéssel elõttünk van, és ebben a kérdésben még nem mondtuk ki a végsõ szót: ez a nagykövet hazarendelésének az ügye. Az az érv elhangzott már - itt is idézték -, amelyet a miniszter úr a tegnap este folyamán mondott, hogy nekünk ez egy regionális nagykövetségünk, hat országot lát el... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.).., ezért bizonyos értelemben ezek a legfontosabb megfontolásaink, de az ügy még nem zárult le.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage