Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én egy héttel ezelõtt már felszólaltam és akkor azt mondtam, hogy a költségvetés számunkra egy nagy rejtvény, hiszen nem tudjuk, milyen lesz a közoktatás új finanszírozása, az úgynevezett 3/A melléklet; nem tudjuk, hogyan értette Bokros Lajos miniszter úr, hogy a felsõoktatás normatív finanszírozási rendszerben történik, hiszen nem kaptuk meg.

Ma azt kell hogy mondjam: "továbbjutott" a parlament, és valóban egy játékról van szó, de az "Itt a piros, hol a piros?" játékról, a költségvetés keretein belül. Hiszen tegnap azt hallottuk, hogy megkaptuk a közoktatás új finanszírozási rendszerét, vagyis a 3/A mellékletet. El kell hogy mondjam, kutatómunkát végeztünk, és egyes képviselõk valóban olyan módosítást kaptak, aminek a 3. oldalán az szerepel, hogy nem is lesz a közoktatásnak új finanszírozási rendszere. Más képviselõk nem kapták meg ennek a módosításnak a 3. oldalát.

A Magyar Demokrata Fórum azért tartotta fontosnak, hogy ebben az ügyben még egyszer megszólaljunk, mert itt a közvélemény tudatos félrevezetése történik, sõt azt kell hogy mondjam, a parlamentnek is. Hiszen ha valóban készül a kormány arra, hogy a közoktatást új finanszírozási rendszerben kívánja megújítani, akkor ezt elénk kellene tárni. Ha valóban végiggondolta volna ezt a módosítást, akkor most be kellene nyújtani azt a módosítást, amely a régi finanszírozási rendszerhez tartozik, hiszen az önkormányzati finanszírozásban, a táblázatokban a 3/A mellékletnek megfelelõ számítások szerepelnek.

(10.20)

Úgy hiszem, ilyen költségvetési tárgyalás még nem volt. Úgy hiszem, hogy bár tavaly is egy hónappal késõbb kaptuk meg a Mûvelõdési Minisztérium részletes költségvetését; de hogy az általános vita közepén még mindig nem tudjuk, valójában hogyan kívánja a kormány finanszírozni a közoktatást augusztus 1-jétõl - ilyen kérdés még nem volt a Ház elõtt.

A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja elfogadhatatlannak tartja ezt a megoldást! Elfogadhatatlannak tartja, hiszen folyamatosan, ha úgy tetszik, megtévesztették, ha úgy tetszik, félrevezették, ha úgy tetszik, megpróbáltak zavart kelteni a pedagógusok körében, hiszen ma sem a pedagógusok, sem az önkormányzatok nem tudják, hogy a kormány hogyan kívánja finanszírozni augusztus 1-jétõl a közoktatást.

Én úgy tudom, hogy a közterekrõl kitiltották az "itt a piros, hol a piros" játékot. Azt kérem, hogy a parlamentbõl is tiltsuk ki ezt a játékot. Amennyiben a kormány úgy döntött, hogy a közoktatásnak nem lesz augusztus 1- jétõl új finanszírozási rendszere, akkor kérjük a kormánypárti képviselõket, különösen a frakció vezetõjét, hogy ne vezesse félre a közvéleményt. Ugyanis tegnap nagyon arrogáns választ kapott a Magyar Demokrata Fórum arra a kérdésre, hogy mi is történik a közoktatás új finanszírozásával, mi is van abban a bizonyos 3/A melléketben. Nem hiszem, hogy a munka elvégzése helyett arroganciával kell válaszolni.

Ezért a Magyar Demokrata Fórum nem tartja megfelelõnek a költségvetés oktatásfinanszírozási rendszerét, és módosító javaslatainkkal fogunk ezen változtatni. Azt sem tartja megfelelõnek, hogy folyamatosan elhitetik azt, hogy jelentõs mértékben növekedik a közoktatásra szánt összeg, miközben az önkormányzatoknak szánt támogatás csökken. Azt kérem a parlamenti képviselõktõl - ellenzékiektõl és kormánypártiaktól egyaránt -, hogy ne támogassanak ilyen rendszert, és hogy tekintsük át a közoktatás teljes finanszírozási rendszerét.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage