Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. István József képviselõtársam természetesen nemes és fontos ügyek érdekében emelt szót, nem hiszem, hogy lenne bárki a kormánypárti frakciókban, aki kétségbe vonná ezeknek a jogcímeknek a jogosságát, ugyanakkor természetesen - ha szabad így kifejeznem magam - szûkös az eklézsia, amibõl gazdálkodunk.

Ezzel együtt annyit szeretnék mondani, hogy valóban az egyházi iskoláknál - ahogy Tóth képviselõtársam említette - a gyermekkel együtt természetesen a normatíva odakerül az állami önkormányzati iskolákból immár az egyházi iskolákba.

Ezen túl is látjuk azonban, hogy olyan intézmények, olyan iskolák kerültek egyházi kézbe, amelyek felújítására a jogbizonytalanság miatt néhány éven keresztül már nem költöttek, ezért bevallom õszintén, a szocialista frakció is támogat egy olyan módosító indítványt, amelyik - ha szerény mértékben is - az egyházi iskolák felújításának az alapját valamelyest megemeli.

Ezen kívül pedig, amit képviselõ úr a kisebbségekkel kapcsolatban említett, nemcsak 40 millió forint jut természetesen a többi hazai kisebbségnek, hiszen a Kisebbségi Közalapítvány is szerepel, a kisebbségi önkormányzatoknak 190 milió forint jut, és különbözõ jogcímeken még a hazai kisebbségek önkormányzata, kulturális munkája, oktatása természetesen részesülhet újabb forrásokban.

Azzal egyetértek képviselõ úrral, ha szabadon gazdálkodnánk a költségvetéssel, akkor valószínûleg mind a ketten még ennél is több pénzt szavaznánk meg.

Végül pedig, mivel a Független Kisgazdapárt másik képviselõje tegnap is említette, hogy bizonyos feltételek esetén nem szavazzák meg a költségvetést, megjegyezném, az ellenzéki pártokkal szemben általában sem kívánalom az, hogy megszavazzák a költségvetést, és ezt nem is várjuk el tõlük, inkább azt várjuk el, hogy a módosító indítványaikban segítsék a költségvetés munkáját.

Ha már egyházi témáról beszélünk, talán mondhatom azt, hogy a költségvetés elfogadásának keresztje a kormánypártokat terheli.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage