Bretter Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BRETTER ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársam: Pokorni Zoltán! Az imént néhány dologban vitatkoztunk egymással, illetve vitatkozott azzal, amit én mondtam.

Emlegette azt, hogy nem sikerült összegyûjtenie ezeket a tételeket. Ebben én szívesen segítek neki. Hadd soroljam akkor nagyon gyorsan: a felsõoktatási speciális programokra 240 millió, FEFA-üzemeltetési támogatás 240 millió, a doktoranduszképzés költsége 220 millió, a doktorandusképzés ösztöndíja - ez is hallgatókhoz jut - 140 millió, hallgatólétszám képzési többlete 540 millió, felsõoktatási intézményi hallgatói pénzbeli juttatás, tehát töblettámogatás hallgatók számára 1.345 millió, felsõoktatási integráció plusz válságkezelés 1.244, 500 millió, felújítási többlet 800 millió. Ez adja ki azt a 4 milliárd 770 milliós támogatási többletet, amirõl beszélünk, plusz ezen felül jön - és itt szeretném felhívni nagyon gyorsan a figyelmet egy félreértésre - a lágymányosi beruházás hárommilliárdja, hiszen ezt sokan összemossák, legalábbis szóban össze szokták mosni mindenféle más támogatással, tehát ez külön hárommilliárd forint, illetve a tandíj mint forrás 2,6 milliárd többlet. Így jön ki ez a több mint tízmilliárd forintos támogatás.

Ami a normatív finanszírozást illeti: valóban elkezdõdtek ennek a munkálatai, valóban folynak ennek a munkálatai. Itt nem lehet úgy megcsinálni a normatív finanszírozást, hogy ebben a szféra képviselõi ne vegyenek részt. Részt is vesznek, s ez most közösen folyik a minisztériummal. Én nem siettetném mondjuk a szféra képviselõit olyan értelemben, hogy nem kívánnám feltétlenül rájuk kényszeríteni a normatív finanszírozást, mielõtt õk maguk ezt többször végig nem gondolták volna.

Ami pedig a pótköltségvetést illeti, egyetlen mondat: ezt abból a szempontból is fel lehet fogni, hogy itt azért hosszú távon egy olyan, persze fájdalmas lépés történt, ami évi 4,1 milliárd forintos megtakarítást fog jelenteni, ami bizonyos értelemben visszamegy azért a felsõoktatásba. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage