Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Semjén Zsolt képviselõtársam hozzászólására szeretnék a teljesség igénye nélkül reagálni.

Mindenekelõtt köszönöm, hogy elismerõ szavakkal is illette a tárca elõterjesztését, de az valószínûleg elkerülhette a figyelmét, hogy például az egészségügyi szerkezetváltás költségeire egy 1,7 milliárdos tételt tartalmaz az elõirányzat.

Ami a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását illeti, itt valóban csökkent az elõirányzat, de szeretném a képviselõket tájékoztatni arról, hogy készül egy új szabályozás, amely célcsoportokra összpontosít, hiszen valamennyien tudjuk, a jelenlegi támogatási rendszer legalább ötven százalékban a nem rászorultakhoz jut el.

Ami az oltóanyag-beszerzés költségeit illeti: a tavalyi 300 milliós elõirányzat beépült az Országos Közegészségügyi Intézet költségvetésébe, és ez a 150 millió most már egy többletet jelent.

A népegészségügyi intézeteket illetõen azt szeretném mondani, hogy a pótköltségvetéshez képest nõtt másfél milliárddal az elõirányzat, és itt napirenden van egy átalakítás, hogy például az ÁNTSZ városi intézeteit összevonnánk, laborokat regionalizálnánk, egyes szolgáltató feladatokat leválasztanánk a szolgálatról, tehát egy szerkezetváltással együtt talán elegendõ lesz ez a pénz.

Ami pedig a családi pótlékot illeti, én azt javaslom, hogy várjuk meg az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat jövõ héten kezdõdõ vitáját.

Végül, ami a pénzügyi stabilitás és a társadalmi stabilitás viszonyát illeti, egyrészt igaz, tisztelt képviselõtársaim, hogy a pénzügyi stabilitás nem veszélyeztetheti a társadalmi békét, de az is igaz, hogy a társadalmi, politikai stabilitás jelszava mögé bújva felelõtlenség a gazdasági egyensúly létrehozását, az államháztartási reformot késleltetni.

Igen, tisztelt képviselõtársaim, itt kettõs kihívással egyszerre kell szembenézniük a költségvetés tervezõinek, akik a Népjóléti Minisztériumban, a Pénzügyminisztériumban és más minisztériumokban is ülnek, s ez olykor leleményességet igénylõ feladat, de talán nem megoldhatatlan. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage