Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Csak üdvözölni tudom Bogár László most már második kitûnõ elemzésen alapuló hozzászólását. A fejtegetésekkel is és a következtetésekkel is egyetértek. Két kiegészítõ megjegyzésem van.

Egyik az, hogy a mindenkori kormányok igazi csapdája az a kettõs determináció, amit a világgazdasági átlagtól 20 százalékkal elmaradó hazai teljesítmény - a GDP, mínusz 20 százalék -, illetve az elmúlt években bekövetkezett, és most a becslés pontosságát ne vitassuk, valóban százmilliárd dolláros nagyságrendû vagyonvesztés, valamint e kettõ - a valódi gazdasági teljesítmény és a bázishoz viszonyított végsõ felhasználás - közötti különbség okoz. Most nem minõsítettem a végsõ felhasználás összetételét, hogy egészséges vagy nem, beruházás, fogyasztás, egyéni vagy közösségi. A kettõ közötti diszkrepancia olyan, amely rövid távon szinte lehetetlenné teszi a látványos kitörést, és rákényszerít egy sok tekintetben keserves stabilizációra.

A másik a hatékonyságjavulás és a reálbérváltozás viszonya. Ha az Egyesült Államok 15 százalékos hatékonyságjavulását követõ 18 százalékos reálbér- növekedés egy teljes foglalkoztatottságon belül megvalósult kapun belüli munkanélküliség gyors leépülésével járt volna együtt, akkor összevethetõ lenne Magyarország és az Egyesült Államok helyzete. De nálunk más volt a helyzet. Nálunk a nagymértékû hatékonyságjavulás egy szinte százszázalékos foglalkoztatottságból eredõ kapun belüli munkanélküliség gyors és törvényszerû leépülésével járt együtt. Természetes, hogy ezt nem követhette ilyen mértékû reálbér-növekedés. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage