Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kérdésemet a két miniszter úrhoz azért tartom rendkívül indokoltnak, mert még csak november közepén vagyunk, a tél küszöbén, de már információm szerint - és azt hiszem, az újságban is lehetett ezt olvasni egész kicsi cikkben - tíz fölött van azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik hajléktalanként megfagytak és meghaltak.

Én tudom azt, hogy komoly terhek nehezednek az országra. Azzal is tisztában vagyok, hogy más nyugati országokban is vannak hajléktalanok. Azonban Angliában például - utánanéztem -, ahol London másfélszer annyi lakossággal rendelkezik, mint egész Magyarország, ott egy egész évben tíz alatt van a meghaltak, megfagyottak száma.

Nagyon fontosnak tartanám, hogy a kormányzat gondoskodjon róluk, hogy magyar állampolgár ne pusztulhasson el ilyen körülmények között. Talán saját hibáján kívül került ilyen helyzetbe, és a hajléktalan akkor is magyar állampolgár, akkor is a mi társadalmunkhoz tartozik, és a mi kormányzatunk, a mi önkormányzataink kötelessége gondoskodni életben tartásáról.

Éppen ezért az alábbi kérdéseket szeretném a miniszter uraknak föltenni:

Mennyi ma Magyarországon a hajléktalanok száma?

Eme nagyságrendhez képest mennyi az a kapacitás, amennyi hajléktalant fedél alá tudnak juttatni és életben tudnak tartani?

Mennyi pénz áll rendelkezésre ezeknek a problémáknak az orvoslására, megoldására akár a kormányzat, akár az önkormányzatok részérõl?

Valamint utolsó kérdésem: vajon ezt az összeget, amely erre rendelkezésre áll a költségvetésnek vagy az önkormányzatoknak, ki ellenõrzi, milyen módon, különösen ennek a legoptimálisabb és leggazdaságosabb felhasználása szempontjából? Várom megtisztelõ válaszukat. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage