Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): A két államtitkár úrhoz intézem a kérdést, mivel költségvetési vita zajlik, és végeredményben egy picit erre van kihegyezve a kérdés.

A Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet kezelésében és általa eladás, illetve átadás alatt lévõ volt szovjet ingatlanok tûzszerészeti és vegyi mentesítésérõl szeretnék szólni.

Az ország több önkormányzatának a területén a mai napig idõzített bombaként ketyeg ezen területek befejezetlen tûzszerészeti ellenõrzése. Illegális szemétlerakókká, a környezet sebhelyeivé váltak ezek a túlnyomórészt eredeti állapotukban szép erdõ- és rétterületek. A beterjesztett törvény alapján látható, hogy a KVSZ átalakul, illetve megszûnik, a kérdéses ingatlanok átadása tudomásom szerint napirenden van az ÁPV Rt. részére.

Ebben a helyzetben különös felelõsséggel vetõdik fel, hogy ki fogja rendezni a tûzszerészeti mentesítést, hiszen a HM kötelezettsége 1994. december 31-én lejárt. Lehet, hogy ez egy formális határidõ volt, de azóta nem történt további mentesítés. Tehát feladatának nem tudott eleget tenni, valószínûleg pénzügyi forráshiány miatt. A PM állásfoglalása alapján ez nem a KVSZ, tehát a Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet feladata, hiszen arról, hogy egy adott objektum lõszer- és vegyianyagmentes, csak a HM illetékes mûszaki alakulatai adhatnak igazolást. Ezen alakulatok fejlesztéséhez, szinten tartásához viszont nincs költségvetési fedezet. A helyzet abszurd és méltatlan egy 10 milliós ország esetében, amelynek határainál aknamezõk négyzetkilométerei találhatók.

Tisztelettel kérdezem államtitkár urat: valóban nem lát lehetõséget a bajok orvoslására, vagy az érintett kör megnyugodhat, hogy megvan a pénzügyi fedezet, folytatják a tûzszerészeti és vegyi mentesítést, és elsõsorban a tulajdonilag átadandó területeken.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage