Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országos Egészségpénztár az elmúlt hónapokban postázta az állampolgárok részére a társadalombiztosítási azonosító jelüket tartalmazó hatósági igazolványt. Így az aktív korú lakosságnak az egészségügyi ellátáshoz két igazolványt kell felmutatnia.

Sajnos az okmányok egy része hibásan lett kiállítva, már most 5 ezer darab hibás kártyát találtak. Azok pedig, akiknek új kártyára lenne szükségük, sok utánjárás és sorban állás után kártya helyett csupán egy igazolást kapnak. Az Állami Számvevõszék e tárgyban készült jelentése szerint a biztosítási jogviszonyt igazoló kártyák így ilyen módon feleslegesek.

Kérdéseim tehát a következõk: Ameddig az egészségbiztosító monopolhelyzetben van, a járulékokat adók módjára kötelezõen beszedi, indokoltnak tartja-e, tisztelt államtitkár úr - több száz milliós költséggel - a biztosítási jogviszonyt igazoló kártya fenntartását?

Úgy gondolja-e a tisztelt államtitkár úr, hogy ez a módszer alkalmas a rosszindulatúan járulékot nem fizetõk kiszûrésére?

Tisztelt államtitkár úr, véleménye szerint hány százalékra tehetõ a járulékfizetés alól teljesen kibúvók száma, és ez az arány elég indok-e a közel 10 millió ember különféle papírokkal való folyamatos zaklatásához.

Végezetül: a fenti indokok alapján nem gondolja-e úgy a tisztelt államtitkár úr, hogy az adófizetõk pénzének hasznosabb célra fordítása érdekében - a társadalombiztosítási azonosító jel bevezetésével egyidejûleg - ideje lenne a járulékfizetést igazoló kártyát megszüntetni.

Köszönöm szépen. Várom válaszát! (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage