Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõnõ! Mindenekelõtt nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezekkel a kérdésekkel megkereste a Pénzügyminisztériumot, ugyanis állandóan azt hallom, hogy a Pénzügyminisztérium jobban tenné, ha szakmai szakkérdésekbe nem szólna bele. Azt hiszem, azok, amik itt elhangzottak, tipikusan olyan kérdések, amiket nem igazán a Pénzügyminisztériumnak kell a maga szakmai összefüggésében megválaszolni, és ha jól néztem a mai azonnali kérdések listáját, következik majd egy hasonló tárgyú kérdés a népjóléti miniszter úrhoz is. Tehát azt gondolom, hogy ezekben az ügyekben tényleg nem nekünk kellene állást foglalni.

(14.30)

Ami azonban a dolog lényege - amit, azt hiszem, a végén mond, és ez szorosan összecseng mindazzal, amit egy héttel ezelõtt a pénzügyminiszter úrral is megbeszéltem -, tulajdonképpen tényleg az, hogy az adófizetõk pénzével mi történik a társadalombiztosítási önkormányzatoknál. S most már láthatóan több olyan ügy merül föl, ahol erõteljesen megkérdõjelezhetõ, hogy valóban ezekkel a pénzekkel úgy bánnak-e minden esetben, ahogy feltétlenül bánniuk kellene.

E tekintetben teljesen világos, hogy nagyon sajátságos helyzet alakult ki, hiszen, mondjuk, a pénzügyminiszternek vagy a Pénzügyminisztériumnak sincs más lehetõsége már a költségvetéssel kapcsolatban sem, mintsem hogy tulajdonképpen olvasatlanul beterjeszti a tisztelt Ház elé. Ha emlékeznek, egyszer volt egy kísérletünk, hogy A-B-változatban nyújtottuk be a tb költségvetését a Háznak, aztán kiderült alkotmányossági összefüggésekben, hogy ezt így nem is lehet megtenni. Tehát tulajdonképpen a költségvetést a kormány nem is módosíthatja, legfeljebb képviselõket kérhet meg, rábeszélhet vagy egyetérthet az õ elképzelésükkel.

Tehát mindenképpen egy olyan helyzet alakult ki, ami, azt hiszem, nagyon rossz, és igazán az a tanulsága ennek az ügynek is, hogy a felelõsségi viszonyokat valóban rendbe kellene tenni. És valóban - és ez már egy szélesebb ügy - az egész tb-reform keretében végig kellene gondolni, hogy milyen szervezetek hogyan döntenek, milyen döntési mechanizmusban, és hogyan megy az egésznek az ellenõrzése is.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage