Birta Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BIRTA SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A lakásépítések segítése érdekében nyújtott nagy összegû szociálpolitikai kedvezmények eredményeképpen sok lakás épült az utóbbi idõben. Szükség volt már egy ilyen konstrukcióra, hiszen az utóbbi idõben visszaesett a lakásépítés, különösen az ország keleti részén.

Természetes módon ezzel összhangban különbözõ ügyeskedések is bekövetkeztek; bontási engedélyt kértek meglévõ lakásra, egy falát elbontották, tetejét leszedték, és mivel nagy összegû hitelrõl volt szó, ezeket újraépítették. Bekövetkezett olyan dolog is, hogy amikor elkészültek ezek a lakások, a lakhatási engedély benyújtását követõen - nyilvánvalóan jóval kevesebb összegért - egyes ügyfelek ezeket a lakásokat már értékesítették is. Több önkormányzatnál elõfordult: igyekeztek elõírni, hogy ezekben a lakásokban fürdõszoba felszerelésére is sor kerüljön, hiszen ez igazán a lakhatást segítette elõ. Elõfordult az is, hogy ezekbõl a fürdõszobákból a fürdõkádakat, egyéb berendezéseket már értékesítették. Olyan dolog is elõfordult, hogy ügyvéd elõtt írtak megállapodást, és ezekbõl az összegekbõl az építtetõk 80-100 ezer forintot kaptak az építõktõl.

Azt hiszem, hogy ezt a gyakorlatot szigorúbb ellenõrzéssel meg lehetne akadályozni. Korábban ezeknek az összegeknek a feljegyzése a telekkönyvi hivataloknál megtörtént. Kérdezem, hogy van-e ennek valami akadálya.

Szükség lenne ezen túl az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére is. Úgy gondoljuk, ha ennek tíz évre szóló bejegyzése megtörténne, akkor ezek az ügyeskedések nem fordulnának elõ. Kérdezem államtitkár urat, van-e erre lehetõség.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage