Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr.

Tisztelt Ház! Államtitkár asszony sokkal fiatalabb nálam, úgyhogy az õ nevében ezt nem fogalmazhatom meg, de én még azok közé tartozom, akik annak idején ötforintos belépõjeggyel látogatták a Budai Ifjúsági Parkot, és háromforintos Coca-Colát iszogattunk tánc közben. Ezek az idõk természetesen nem térnek vissza az idõk múlása miatt. De talán ettõl függetlenül érdemes szóvá tenni azokat a méltatlan állapotokat, amelyek a Budai Ifjúsági Parkban, az Ybl-bazárban vagy más nevén Várkert-bazárban uralkodnak manapság.

Azt hiszem, joggal mondhatom, hogy Európa egyik legszebb pontján, a Lánchíd és az Erzsébet híd között, a budai vár oldalában, az Ybl Miklós által épített Várkert-bazár elkeserítõ állapotban van, hajléktalanok, szipózók tanyája, szemétlerakodó hely, amelyet legjobb esetben - úgymond - hasznosításként, építõanyagok tárolására használnak.

Porladnak maguk az építmények, megoldatlan a vízelvezetés, siralmas a látvány azon a ponton, ahova nagyon-nagyon sok hazai és külföldi turista látogat el idõrõl idõre.

Tisztában vagyok vele, hogy a kerületi önkormányzatnak is feladata lenne kezdeni valamit az Ybl-bazárral, ha mást nem, akkor legalább kitakarítani, kicsinosítani, kifesteni, Budapesthez méltó állapotba hozni. Ennél azonban sokkal nagyobb összegek kellenének egy végleges, komoly rekonstrukcióra, az Ybl-bazár rendbetételére, hiszen olyan nemzeti értékrõl van szó, amely, úgy gondolom, méltán megérdemelné nemcsak a kerületi önkormányzat, nemcsak Budapest városa, hanem a kormányzat figyelmét is.

Ezért azt hiszem, rövidre fogva a kérdésfeltevést, jogos megkérdeznem államtitkár asszonytól, hogy tervez-e a kormányzat valamit az Ybl-bazárral.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage