Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! Megköszönöm a rendkívül udvarias felvezetését, s engedje meg képviselõ úr, hogy elõször a helyzetképrõl mondjak néhány szót.

Ez egy mûemlék, állami tulajdonban levõ mûemlék. Egy olyan mûemlék, ami állami tulajdonból ki nem adható. Jelenleg a Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet kezelésében s az I. kerületi önkormányzat használatában van.

Tekintettel arra, hogy 1998-ban 125 éves évfordulóját üljük Buda, Pest és Óbuda egybeolvadásának, ennek kapcsán az I. kerület polgármestere és a fõpolgármester úr kereste meg miniszter urat a tekintetben, hogy a Várkert- bazár vagy Ybl-bazár kérdésében valamit lépnünk kellene.

Mik a szükséges teendõk? Elsõsorban is - ahogy képviselõ úr is utalt rá - az állagmegóvás és a környezetrendezés beindítása. Természetesen egy fejlesztési program megindítása, helyreállítás, hasznosítás és a mûködtetés megoldásának kidolgozása, s természetesen a gazdasági konstrukció kialakítása is, hiszen körülbelül egy hárommilliárd forintos beruházásról van szó. Szükséges ehhez még a jogi viszonyok rendezése, gondolok itt a rendezési tervre vagy a bérleti problémákra.

Természetesen nem utolsósorban egy rendkívül jó együttmûködésre az érintettek, a szereplõk között, gondolok itt a Fõvárosi Önkormányzatra, a kerületi önkormányzatra, a kezelõre, a tulajdonosra egyaránt. Természetesen ezek a munkálatok beindultak.

Végül el kell hogy mondjam, ennek a munkának a szakaszolása is szükséges, és várhatóan 1998-ra az építészeti és idegenforgalmi szempontból leglátványosabb belsõ rész átadására sor kerül. Reményeim szerint talán képviselõ úrral együtt ennek az átadásán részt is vehetünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)

(15.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage