Takács Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! Azt hiszem, sem a felsõoktatásban oktatók, tanulók, sem a parlament egyetlen képviselõje nem fogja kétségbe vonni, hogy a felsõoktatás átszervezése szükséges. Azt sem fogja kétségbe vonni senki, hogy ehhez komoly összegekre van szükség: az infrastruktúra fejlesztése, a korszerû taneszközök beszerzése, a magyar egyetemek összekapcsolása az európai egyetemekkel, az oktatók, hallgatók utaztatása - hadd ne soroljam tovább.

Azt is mindannyian elismerjük, hogy a költségvetésnek a közeljövõben nem lesz elég pénze, hogy ezt finanszírozza. A magyar társadalom vállalkozói rétege és állampolgárai éppen az adóteher következtében nincsenek abban az állapotban, hogy a civil szféra fejlesztésével, adományaikkal teremtsék meg az alapot az egyetemek, a felsõoktatás átszervezéséhez. Tehát mindenképpen hitelre, alighanem világbanki hitelre van szükség.

Azt hiszem, ezt a minisztérium is elismeri, és az egyik tanács szerint - amelyet szeretnék felolvasni - "be kell bizonyítani a közvélemény számára: nem igaz az az egyre többször felröppenõ hír, hogy a Világbank nem fog pénzt adni a felsõoktatás fejlesztésére, mert elégedetlen a fejlesztésekkel. A miniszter személyesen tárgyaljon megfelelõ sajtónyilvánosság mellett a Világbank honi képviselõjével, és érje el, hogy az kijelentse: a Világbank ad pénzt.

(15.40)

A miniszter ekkor bejelenti, hogy a költségvetés is melléteszi a maga hozzájárulását..." Stb. stb., nem akarom én ezt folytatni.

Azt hiszem, ilyen sajtó elõtti viták és nyilvános beszélgetések sohasem eredményeztek még komoly hitelezési akciót. Ahhoz, hogy a Világbank meghitelezze a felsõoktatás fejlesztését, komoly programra, komoly fejlesztési projektre, törvényekre van szükség.

Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy a minisztérium belsõ munkája, az illetékes fõosztály tevékenysége milyen helyzetben van a felsõoktatás programjának elkészítésével kapcsolatban; egyáltalán van-e már lehetõség arra, hogy a minisztérium válaszoljon a kérdésre: meghitelezi-é a Világbank a magyar felsõoktatás átszervezését, korszerûsítését, modernizálását, az európai szinthez való fölzárkózást?

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage