Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az EGIS Gyógyszergyár privatizációjának elsõ lépése már 1993-ban megtörtént egy alaptõke-emelésen keresztül, így jutott az EBRD ehhez a bizonyos harminc százalékhoz.

A második lépés a részvények nyilvános forgalomba hozatala, illetve tõzsdei bevezetése volt. A részvények tõzsdei bevezetése a Budapesti Értéktõzsdén ebben a jegyzett kategóriában történt meg augusztus 17-e után.

1995 augusztusában tehát sor került a megmaradt állami tulajdonú részvénycsomag tõzsdén keresztül történõ értékesítésére. A döntés elõkészítése során az ÁPV Rt. igazgatósága három alkalommal megtárgyalta a privatizációs stratégiát, az akkor tervezett tranzakció körülményeit, a privatizáció lehetséges alternatíváit, és így hozta meg a testületi döntést, amely egyébként a hazai értékpapírtõzsde eddigi legnagyobb üzletkötéséhez vezetett.

A döntés tehát az ÁPV Rt. szuverén döntése volt, természetesen a tranzakció körülményeinek, egyéb privatizációs alternatíváknak részletes mérlegelése után.

A döntés meghozatalakor három lehetõség állt rendelkezésre. Az egyik a stratégiai partnerkeresés, amit ön is említ, a másik a további nyilvános kibocsátás, a harmadik a tõzsdén keresztüli értékesítés, ami valójában történt.

Hogy miért nem a stratégiai partner keresését választotta az ÁPV Rt.? Azért, mert egyébként ma sincs kizárva, hogy az EGIS Rt. tulajdonosai közül - bármilyen lehetõséget felvállalva és kiválasztva - gyógyszeripari cég stratégiai többséget szerezzen az EGIS-ben piaci módszerekkel, vagyis vásárolja meg az EBRD-tõl az általa birtokolt harminc százalékot, alkalmazzon tõkeemelést, vagy más piaci mûveleten keresztül vásárolja meg a tõzsdén.

Az ÁPV Rt. döntésénél a stratégiai partner további keresése alternatívájával szemben az volt az érv, hogy az ilyen jellegû eladásoknál nem kell szavatosságot, garanciát és biztosítékokat adni, s ezzel a tranzakcióval gyakorlatilag nem teremtünk újabb kötelezettséget egy esetleges statégiai befektetõ felé.

Ezen túlmenõen a tõzsdén keresztül történõ felvásárlás - és ez az ön interpellációjából is kitûnt, s az elõbb már említettem - serkentõ hatással volt a magyar értékpapírpiacra.

Szeretném elmondani önnek, hogy bizonyos téves információi vannak a tekintetben, hogy a stratégiai partnerek mennyire kívánták megvásárolni és általában mennyire kívánnak stratégiai pertnerek a gyógyszeriparba Magyarországon beszállni.

1991-ben már megindult a stratégiai partnerkeresés. Ekkor több mint 80 céget kerestek meg, és ezek egységesen úgy döntöttek, hogy nem kívánnak az EGIS-ben stratégiai többséget szerezni.

Jelenleg az EBRD a vásárlás óta keresi az ilyen jellegû partnereit, és az elmúlt 11 hónap alatt szakmai befektetõt a mai napig nem talált, de egyébként nyilvánvaló, hogy ez a lehetõség - mint az elõbb említettem - a továbbiakban is fennáll.

Meg kell jegyeznem azt is, hogyha belebonyolódik a tõzsdei értékesítés tudományába, akkor tudnia kell... (Dr. Homoki János tagadólag int.).., nem bonyolódik bele, rendben, nem is érdemes...(Derültség.).., hogy a nyilvános értékesítésnél minimálisan - és ez a nemzetközi piacokon a legkevesebb - 10- 13 százalékos diszkontot valósítanak meg.

Az ön által elmondott adatok visszaigazolják, hogy az a diszkont, amit ön 113 millió forintnak nevezett az elõbb, gyakorlatilag valamivel kevesebb, mint a nyilvános kibocsátásnál szokásos nemzetközi diszkont. Így tehát azt kell mondanom, hogy az államot kár nem érte. Más módszerrel történõ értékesítésnél ugyanez a diszkontálás következett volna be.

(16.20)

Szeretném elmondani azt is, hogy több banktól érkezett befektetõi ajánlat a tõzsdén keresztül, és természetes, hogy az ÁPV Rt. a döntési eljárás során a legkedvezõbbet választotta ki.

Az, hogy egy tõzsdére került - egyébként nagyon jól mûködõ, szakmailag is sikeres - cég tõzsdei bevezetése, értékesítése után az árfolyam felszökik, ez egyrészt nagyon jól hat a pénzügyi folyamatokra, a pénzügyi folyamatok élénkségét jelzi, és jelzi azt, amit ön is elmondott - és ezzel teljesen egyetértünk -, hogy a cégnek nagyon jó a menedzsmentje, nagyon jó a szakmai vezetése, és gyakorlatilag a cég sikeres.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage