Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN, az alkotmány- és igazságügyi bizottság tagja: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmányügyi bizottság az elmúlt héten megszavazott módosító indítványokat megvizsgálta abból a szempontból, hogy ezek a módosító indítványok jelentenek-e bármiféle összhangzavart akár az alkotmánnyal, akár a jogrendszer egyéb törvényeivel, akár pedig a törvény egyéb rendelkezéseivel.

Az alkotmányügyi bizottság nagy többséggel elfogadott véleménye az volt, hogy két ponton hozzá kell nyúlni a törvényhez, hogy ne keletkezzék ilyen összhangzavar. Az alkotmányügyi bizottság mindössze két tartózkodással fogadta el ezt a határozatát, tehát teljes mértékben szakmai összhang alakult ki a bizottságon belül.

A módosító indítványoknak az a lényege, hogy addig, amíg az eredeti törvényjavaslat belsõ ellentmondást nem tartalmazott, de alkotmányossági vagy más törvényekkel való ütközést sem tartalmazott, addig az a módosítási javaslat, amelyik lehetõvé tette volna, hogy az Agrárkamarát önmagában egészében feljogosítsák a terméktanácsi minõséggel, ezek a rendelkezések ütköztek a gazdasági kamaráról szóló törvény több rendelkezésével. Többek között a tagság tekintetében, a szerzõdéskötési jogosultság tekintetében jelentenének gondot azok az új rendelkezések, amelyek nincsenek összhangban a gazdasági kamaráról szóló és hatályos törvénnyel. Éppen ezért az alkotmányügyi bizottságnak az volt az álláspontja, hogy azt az összhangot, amely az eredeti kormány-elõterjesztésnél még megvolt, helyre kell állítani, és a kormány- elõterjesztés eredeti szövegét két ponton javasolja visszaállítani.

Szeretném megjegyezni azt is, hogy a hatályon kívül helyezõ rendelkezések körében is találtunk olyat, amelyik a törvényben belül összhangzavart jelzett, méghozzá azt, hogy az egyik leglényegesebb kérdésnek, a terméktanácsnak a fogalmát - amelyet a törvény eddigi 6. § (1) bekezdése tartalmazott - az egyik módosító indítvány kiemelte a törvény szövegébõl. A terméktanács fogalmának meghatározása nélkül azonban a törvény belsõ alkalmazási nehézségekkel is küszködött volna, hiszen önmagában az egyik legfontosabb jogintézmény fogalma hiányozna a törvénybõl. Volt ugyan egy olyan módosítási javaslat, amely a törvény hatályát meghatározó rendelkezések körében utalt volna erre valamit, ez azonban nem elégséges, a fogalmat nem pótolhatja.

Tehát részben belsõ összhangzavar miatt, részben pedig a gazdasági kamarákról szóló törvénnyel kapcsolatos összhangzavar miatt az alkotmányügyi bizottság ezt a két módosítási indítványt terjesztette elõ. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage