Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Csatlakozva az elõttem szólt ellenzéki képviselõkhöz, az alkotmányügyi bizottság elõterjesztõjéhez, én is arra kérem önöket, hogy az alkotmányügyi bizottság módosító indítványára mondjanak "igen"-t.

Nem ismétlem képviselõtársaim mondandóját. Annyit engedjenek meg, hogy két rövid mondatban megfogalmazzam a kétféle testület közötti különbséget.

A gazdasági kamarákról szóló törvény világosan megmondja, hogy a kamarák az állami igazgatási szervektõl elkülönülten mûködõ szervezetek, amelyek feladatkörébe tartozik többek között a gazdaság általános érdekeinek érvényesítése, piacszervezési feladatok, a gazdaság fejlesztésével kapcsolatos feladatok. Ezzel szemben a terméktanácsok részei egy piacszabályozó szervezetnek, amelynek résztvevõje a miniszter, a tárcaközi bizottság és a terméktanácsként elismert egyesületek, amelyek meghatározott feladatokra szerzõdést kötnek a miniszterrel - tehát nem az állami igazgatási szervezettõl elkülönült szervezet. Ez az igen-igen lényeges különbség a kettõ között.

Éppen ezért én nem is értem, hogy miért ragaszkodnak ahhoz egyes képviselõk, akik ezt az indítványt ebbe a törvényjavaslatba behozták, hiszen így éppen az érdekképviseletek kiszolgáltatottak lesznek a mindenkori kormánynak, s nem lesznek attól függetlenek.

Még egy megjegyzést engedjenek meg képviselõtársaim. Ha valami zökkenõkkel mûködik, mert kezdeti lépéseit teszi, akkor azon nem úgy kell segíteni, hogy egy más célra létrehozott szervezet látja el annak a feladatát, anélkül, hogy ez a más célra létrehozott szervezet, azaz a kamara a saját szervezetére és mûködésére vonatkozó törvényen ne látszódjon, hanem belopjuk a rá vonatkozó rendelkezéseket egy másik törvénybe. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage