Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Én is arra kérem önöket, akárcsak a többi ellenzéki párt hozzászólója, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatát fogadják el. Én magam is azt kérem, hogy szavazzák meg az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát, három ok miatt:

Alkotmányossági ok miatt - ezt kifejtette Szigethy képviselõtársunk. Ha most úgy döntenének, hogy a mezõgazdasági bizottság álláspontja gyõzne, természetesen mind a négy ellenzéki párt az Alkotmánybírósághoz fordulna.

Politikai okból azért kérem, hogy az alkotmányügyi bizottság álláspontját ossza a tisztelt Ház, mert amikor 22 terméktanács van és a másik két köztestületi kamara, gyakorlatilag az már ellenezte, rögtön tiltakozott a mezõgazdasági bizottság ezen elfogadott törvényjavaslata ellen, s akkor ez politikai feszültséget okozna.

Harmadik: gazdasági szempontból is teljesen érthetetlen az, hogy az Agrárkamara ilyen túlterjeszkedése teljesen ellentétes az agrárkamarai törvénnyel, a kamarai törvénnyel.

Még egyet kérek a tisztelt kormánypárti képviselõktõl. Önöknek van földmûvelésügyi miniszterük. A földmûvelésügyi miniszter jogosult elismerni a terméktanácsokat. Önök ebben a hatalmas szavazati többségben, ebben a politikai-társadalmi nyomásban, ebben a hatalmas túlgyõzelemben el tudnák érni azt, hogy ahol rosszul mûködik a terméktanács, azt jobbító szándékkal jobb terméktanácsokká tegyék.

Nem szabad összezavarni azt, hogy egy termékpályán két vagy három terméktanács mûködhessen. Ha a mezõgazdasági bizottság javaslata lenne elfogadva, akkor egy agrárkamarai osztály kvázi terméktanácsként mûködhetne. Ez alkotmányellenes és teljesen az ép ész ellen van.

Amikor a mezõgazdasági bizottság a késõ esti órákban Kertész és Lakatos urak ezen javaslatát tárgyalta, akkor mind a négy ellenzéki párt egységesen nemet mondott, és már akkor ott a jegyzõkönyvbe mondtuk, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnánk, ha a mezõgazdasági bizottság érintett javaslata lenne elfogadva.

Kérem a tisztelt Házat, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatát fogadja el. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage