Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Ház! Részt vettem az alkotmányügyi bizottság ülésén és a következõ gondolatot fejtettem ott ki.

Ma pillanatnyilag az agrárpiac terén zavar mutatkozik. Januárban a krumpli ügyében interpelláltak itt a Házban a tisztelt képviselõtársak, néhány héttel ezelõtt az étkezési búza kapcsán igen komoly viták zajlottak nemcsak bizottsági ülésen, hanem itt a Házban is. Ez azt jelzi, hogy az agrárpiaci rendtartásnak - amelyet néhány éve elfogadott a Ház -, végrehajtása során a piacon zavar mutatkozik.

Az a kérdés, hogy a piaci zavarok - amelyeket a törvény idézett elõ, vagy a törvény végrehajtásával idéztünk elõ -, kiküszöbölésére sort kívánunk-e keríteni vagy sem. Tény, hogy a piaci zavar kiszûrése más törvényekkel együtt bizonyos törvényi koherenciát idéz fel. Valóban sok törvényen kell tehát változtatni ahhoz, hogy teljes összhang alakuljon ki.

Azért alakult ki a piacon a zavar - és ezt hozzá lehet tenni -, mert az agrárpiac nem csupán egy horizontális területen mûködõ valami, hiszen itt vertikum mûködik. Szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat arra, hogy néhány héttel vagy hónappal ezelõtt elfogadtuk a hegyközségi törvényt, amely kimondottan egy olyan törvény, amely a vertikumot integrálta és egy olyan piacot, olyan szabályozást hozott létre, amelyben a piaci összetevõk szerepelhetnek.

Hasonló módon az agrárpiaci rendtartásban, amennyiben csak horizontálisan gondolkodunk, ismét piaci zavarokat idézünk elõ.

Tudom, az interpelláló képviselõtársaknak ez egy kedvezõ fogadtatás, de az agrárpiac szempontjából célszerûen kiküszöbölendõ dolog. Azt kívánom tehát megerõsíteni, amit megerõsítettem a bizottsági ülésen is, hogy mi most, pillanatnyilag az agrárpiac kapcsán a piaci szereplõket szeretnénk helyzetbe hozni, a piaci szereplõk között azokat az integrátor szerepeket ellátókat is bele kell vonni, amelyek természetesen ma a piacon a szabályozó funkciót nem tudják ellátni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage