Haller Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HALLER ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! Mentelmi ügyem és annak háttere részben megismerhetõ a T. Ház elõtt levõ határozati javaslatból. A rágalmazás és becsületsértés alapesetéhez hasonló büntetési tétellel fenyegetett bûncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A mentelmi bizottság érdemben megismerhette az üggyel kapcsolatos iratokat, azok hátterét, az ügyben szereplõ tények súlyát. A bizottság korrekt, számomra irányadó álláspontját és indokait elfogadva kérem mentelmi jogom felfüggesztését.

Az ügyrõl ennyit. Szándékaim megvalósultak a bizottság elõtt; részben megismerhetõek annak indokai, hogy miért kértem korábban mást.

Az ügy lehetséges tanulságairól engedjenek meg még néhány gondolatot. Remélem, nem lesz a jövõben olyan gyakorlat, hogy a mentelmi bizottság részére átadott iratokból egy patinás újság kitûnõ cikkében lehet részleteket látni, azaz, ha büntetõjogi fogalmakkal élek: valaki e Házban megsérti a szolgálati titkot. Remélem, legalább e Házban védelem illeti a közérdekû bejelentõt.

Remélem továbbá azt is, hogy korrekt és gyors vizsgálat tisztáz az ismert gyanúk alól. Szakmai tapasztalataim szerint hetek alatt megtehetõ az a 2-3 szóba jöhetõ nyomozati cselekmény, amelyre szükség lehet. Remélem, a nyomozó hatóság számára is fontos a közéleti szereplõk ügyeinek gyors vizsgálata.

Ilyen körülmények között büntetõjogi ártatlanságom tisztázása elõtt nem lehet akadály. Más ártatlanságom sajnos már nem lehet vizsgálat tárgya.

Köszönöm a mentelmi bizottság eljárását, amely után úgy érzem, ártatlanságomat csak az igazságszolgáltatás elõtt kell bizonyítanom. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage