Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Csak tisztázni kellett, hogy van-e egyáltalán hozzászóló.

Most javaslatot teszek a részletes vitában alkalmazható tárgyalástechnikai összevonásokra. Ezek alapvetõen az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény szerkezetéhez igazodnak a következõk szerint.

Általános rendelkezések. Az idetartozó módosító javaslatok az ajánlás 1-tõl 11. pontjában találhatók. Ehhez kapcsolódik az ajánlás 58. és 65. pontja is.

A központi költségvetés szerkezeti rendjéhez, bevételeihez, kiadásaihoz és egyenlegének rendezéséhez benyújtott módosító javaslatok képezik a második vitaszakaszt az ajánlás 12-tõl 16. pontja szerint.

A harmadik vitaszakasz az ajánlás 17-tõl 30. pontjáig tart. Ezek a javaslatok a központi költségvetéssel kapcsolatos hatásköri és eljárási szabályokat kívánják megváltoztatni. Ehhez kapcsolódik az ajánlás 56. pontja is.

A negyedik vitaszakasz az ajánlás 31-tõl 34. pontjáig tart. Ezek a javaslatok az elkülönített állami pénzalapok költségvetését tartalmazó rendelkezésekhez érkeztek.

Az ötödik tárgyalástechnikai egység az ajánlás 35. pontja, amely a helyi önkormányzatok költségvetésével kapcsolatos rendelkezés módosítására irányul.

A költségvetési szervek alapítása, megszûnése és gazdálkodása a hatodik vitaszakasz tárgya. Az ide benyújtott módosító javaslatok az ajánlás 36-tól 40. pontjáig terjedõ részben találhatók.

A pénzellátás szabályainak módosítását tartalmazza az ajánlás 41. pontjában levõ indítvány, amely egy önálló vitaszakaszt képez.

A következõ vitaszakasz az ajánlás 42-tõl 54. pontjáig terjedõ rész, ezek a vagyonnal történõ gazdálkodás szabályainak módosítását kezdeményezik.

Az államháztartás információs és mérlegrendszerének módosítását tartalmazza a következõ vitaszakasz az 55. pont szerint, végül az 57. ponttól a 71. pontig terjedõ részben a zárórendelkezések, az egyes törvénymódosítások találhatók, ez képezi mai részletes vitánk utolsó szakaszát.

Tisztelt Országgyûlés! Annak érdekében, hogy a részletes vitát ne szakítsuk meg ügyrendi döntésekkel, kezdeményezem azt, hogy az általam ismertetett tagolásról most összevontan határozzon az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a részletes vita általam javasolt tárgyalástechnikájával. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Megtörténik.) Megállapítom, hogy a látható többség a javaslatot elfogadta.

Most tehát a vita elsõ szakasza következik, tisztelt Országgyûlés. Ezek az indítványok az általános rendelkezések módosítását kezdeményezik. Az idetartozó módosító javaslatok - ahogy egyszer már elmondtam - az 1-tõl 11. pontig és az 58. és a 65. pontban találhatók. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában. (Varga Mihály jelentkezik.) Megadom a szót Varga Mihály képviselõ úrnak, Fidesz.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage