Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar parlamenti képviselõk elég sajátos helyzetben vannak most már elég hosszú ideje. Ugyanis a kormány szándékairól vagy szamizdatokból értesülnek - lásd a közoktatási normatívát, a költségvetési törvény 3/A. mellékletét -, vagy pedig a sajtóból. (Akar Lászlóhoz fordulva:) Kénytelen vagyok feltenni önnek két kérdést, amire szeretném, ha válaszolna, amennyiben ez lehetséges.

A Magyar Hírlap mai számában jelent meg az, hogy az ÉT tegnapi ülésén a kormány elfogadta a szociális partnerek azon javaslatát, hogy az adózás rendjérõl szóló törvény módosítását elõzetes alkotmánybírósági normakontrollra bocsássák. "Erre azért van szükség - olvasom a Magyar Hírlap cikkét -, mert a munkavállalók és a munkaadók szerint az APEH adóbecslési joga és kibõvített nyomozati jogköre ütközik az alaptörvény egyes részeivel". Részben errõl hallottunk felszólalást az elõbb is. Az egyik kérdésem tehát az lenne, hogy igaz-e a Magyar Hírlapban megjelent, általam elõbb felolvasott szöveg tartalma.

A másik kérdésem pedig a következõ lenne. Ugye, a kormány azért kívánta az adóeljárásról szóló törvényt ebbe az irányba módosítani - most abba nem megyek bele, hogy ez alkotmányellenes, vagy sem , de tény, hogy a kormány szándékai szerint azért kívánta ezt a módosítást -, mert ettõl is remélte az adóelkerülések csökkentését és a feketegazdaság bizonyos mértékû visszaszorítását, ergo valamiféle költségvetési bevételt várt ettõl a rendelkezéstõl. Ezért tehát a második kérdésem az, hogy körülbelül mekkora az a költségvetési bevétel, amelyet e rendelkezések bevezetésétõl várt a kormány. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage