Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy kérdésben csak látszólagos a véleménykülönbség Szentkuti képviselõtársam és én közöttem. Ezért ezt érdemes tisztázni, megér 10-15 másodpercet.

Az irányát tekintve tehát, hogy a helyi adó szerepe növekedjék - ezzel a Magyar Demokrata Fórum egyetért, de csak abban az esetben, ha ez a központi adók egyidejû csökkentésével jár. Ez most nem történt meg, ezért ezzel a módosítással nem értünk egyet, de magával az iránnyal egyetértünk. Úgy gondolom, ebben a kérdésben azonos a véleményünk.

A számok alapján azt egy kicsit másként látom, hogy az átengedett adók szerepe hogyan alakult, illetve a személyi jövedelemadó helyben maradó része hogyan változott. Ez 1993-ban 30 százalék volt, 1994-ben 30 százalék volt, majd a jelenlegi kormány idejében 1995-ben is 30 százalék volt a személyi jövedelemadó helyben maradt része, hisz azt az 5 százalékot új feladattal terhelte meg. Ez 1996-ban fog elõször változni, de nem abban az irányban, amit képviselõtársam említett, hanem ellenkezõ irányban. Csökkeni fog a személyi jövedelemadó helyben maradó része, 25 százalék a jelenlegi költségvetési javaslat. A hét önkormányzati szövetség közös javaslata is 27 és fél százalékot tartalmaz. Célszerû azonos összegeket összevetni évek között, mert úgy kapunk hiteles számot. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage