Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselõtársaim! Úgy gondolom, hogy Gyimóthy úr gondolatai nagyon sok, két percnél jóval bõvebb reagálást igényelnek. Itt és most ebbõl csak néhányat szeretnék kiemelni. Elsõsorban is azt, hogy azok az új szervezeti formák, amiket Gyimóthy úr is igényelt, itt mind jelen vannak. Ezek azért nem tudnak, nem tudhatnak fejlõdni, mert ma még mindig megosztja a politikát, a társadalmat az a gondolkodás, amelyik az egyiket a másik kárára vagy javára gondolja elõtérbe helyezni, ezáltal végletesen szembeállítva az agrárium szereplõit. Úgy gondolom, hogy ennek egyik jele ez a vagyonfelélõ szövetkezet.

Kétségtelen tény, hogy a szövetkezetek rákényszerülnek arra, hogy feléljék a vagyonukat. Ezen a helyzeten csakis azzal lehetne enyhíteni, ha a mezõgazdaság jövedelemtermelõ képessége javulhatna.

Ebben a kérdéskörben igen fontos az állami támogatások ügye. Szeretnék utalni a tegnapi beszédemre. Az Országgyûlés nem akceptálta azon törekvéseket, amelyek a termelõknek több támogatást igyekeztek volna juttatni.

Úgy gondolom, hogy ezekrõl a kérdésekrõl a lehetõ legnagyobb nyilvánosság elõtt és mindenféle politikai indulatoktól mentesen kell párbeszédet folytatni, mert csak ezekben az esetekben lesz elkerülhetõ, hogy ugyanazt akarjuk, de mert más színekben mondjuk, ezért egyikünk a másikat megakasztja.

Éppen ezért én is rendkívül fontosnak tartom azt, hogy a holnapi nap folyamán a Parlament épületében elõször egy parlamenti nyílt nap kerül megrendezésre a mezõgazdasági bizottság kezdeményezésére a mezõgazdaságról. Bízom benne, hogy nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy az a konszenzus, ami egy nemzeti agrárprogramban kell hogy kicsúcsosodjon, mielõbb kialakulhasson. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage