Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Csak azért kértem szót, tisztelt elnök úr, tisztelt Országgyûlés, mert Bogárdi képviselõ úr a mezõgazdasággal kapcsolatban néhány gondolatot vetett föl. Én az államtitkár úrnak szeretnék egy kérdést föltenni ilyen szempontból vagy megerõsíteni: a kistermelésbõl származó jövedelem a kedvezmények szintjén, ugye, egymillió forintig adómentes. Most úgy jelent meg ez a törvényben, a kistermelés adóztatására vonatkozó paragrafusok között, hogy csak a kistermelésbõl és a feldolgozásból nem.

Vajon, kérdem én, hogyha valakinek van 800 négyszögöl szõlõje, és feldolgozza a szõlõt mustnak, bornak, az már akkor adóköteles lesz? Hisz a törvénybõl kimaradt az, hogy a kistermelésbõl és feldolgozásból származó jövedelem adómentes egymillió forintig.

Én ez irányban módosító indítványt is adtam be, és kérem az államtitkár urat, próbáljon odahatni, hogy azok az emberek, akiknek tényleg néhány száz négyszögöl szõlõjük van, és ebbõl a szõlõbõl 5-600 000 forint értékben mustot, bort készítenek, ezek a tételek ne kerüljenek adózás alá; mert ugye, ha a szõlõt feldolgozzák, abból az már bor lesz. És ez kimaradt a személyi jövedelemadó törvénybõl, így, ilyen szinten, hogy csak a termelésbõl származó jövedelem egymillió forintig adómentes. Tehát ezt a módosító indítványomat beadtam, és azt javaslom, hogyha a feldolgozásból, tehát együttesen, ami egymillió forintot nem ér el, az maradjon adómentes a kistermelésben. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage