Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon örülök, hogy Toller képviselõ úr szólt elõttem, mert éppen errõl akartam beszélni. Azért az elmúlt egy év a kormány elég érdekes alkotmányfelfogásáról tanúskodott. És attól még, hogy a kormány valamit alkotmányosnak tart, sajnos a csomagtörvény vitája és utána az alkotmánybírósági döntések elég egyértelmûen megmutatták, hogy nem feltétlen biztos, hogy úgy van. Ennek a kormánynak van egy Igazságügyi Minisztériuma, és az Igazságügyi Minisztériumnak az az egyik alapfeladata: teljesen mindegy, hogy milyen gazdaságpolitikai koncepcióról van szó, a törvényeket ilyen szempontból is véleményezze, és felhívja a figyelmet annak esetleges alkotmányellenességére.

(10.20)

Képviselõ úr, nekem szabaddemokrata jogász ismerõsöm mondta azt, hogy azért ez elég egyértelmû volt az elsõ pillanatban, hogy alkotmányellenes lesz jó néhány ponton a csomagtörvény, aki már valamennyi alkotmányjogot tanult, az nagyjából tudhatta ezt - mondom, még csak nem is MDF-es volt az illetõ. Tehát furcsa egy alkotmányfelfogás, és elég meglepõ dolog, hogyha olyan érveket hall az ember, hogy "hát hogy lehet másképp elérni bizonyos gazdaságpolitikai célokat?". Én azt gondolom, hogy egy jogállamban alkotmányos úton alkotmányellenes lépésekkel semmiféle célt nem szabad elérni. És ez is egy alapvetõen fontos dolog.

Még egy dologra szerettem volna felhívni a figyelmet: nemcsak abban van felelõssége a kormánynak, hogy ez a feszültség most elõállt, és esetleg alkotmányos problémák állnak elõ, hanem abban is, hogyha a jövõ évi költségvetéssel kapcsolatban olyan gazdaságpolitikai elképzelésekkel áll az Érdekegyeztetõ Tanács elé, amik nyilvánvalóan elfogadhatatlanok számtalan réteg számára. Tudhatta jól a kormány, hogy egy társadalom különféle rétegei nem fogadhatják el azt a különbségtételt, hogy a közalkalmazottak számára 16 százalék, és úgy általában pedig 4 százalék a reálbércsökkentés. Ha ezzel nem számolt, akkor ez is az õ felelõssége, mert most foglalkozik igazán vele, hosszú idõ óta tartó egyeztetés után.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage