Juhász Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Nagyon örülök annak, hogy Wachsler képviselõtársam nem javasolta azt, hogy tegyük közzé a Magyar Közlönyben, a Magyar Hírlapban, a Nemzetben stb. a titkosszolgálatokkal kapcsolatos belsõ információkat. Így aztán egyszerûbb is néhány kérdésre válaszolni.

Az általa felvetett kérdések közül számos javaslattal egyet tudok érteni, fõként azokkal, amelyek arra vonatkoznak, hogy a bizottság hatáskörét növelni kell. Azokkal az észrevételeivel azonban, amelyek a szolgálatok hatáskörét akarják csökkenteni, nem igazán tudok egyetérteni és nem is igazán tudom támogatni azokat.

(11.10)

Mondókáját arra alapozta, hogy a 16. § mit mond. Az a baj, hogy az a "kályha", amelytõl és ahonnan Wachsler képviselõtársunk elindult, nem pontosan azt tartalmazza, amit õ mondott. Hiszen a bizottság e paragrafus szerint gyakorlatilag minden kérdésben tájékozódhat, minden kérdésben információt kérhet, kivéve valóban az információt adó személyt, kivéve valóban azt a módszert, ahogyan az információt szerezték. Úgy gondolom, amin õ maga is elgondolkodott, hogy tudniillik vajh' ki lesz az, aki majd információt ad a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, ha ezt nem szabályozzuk, ez olyan komoly kérdés, hogy nem szabad mellette elmennünk, illetve nem volna szerencsés, ha ezeket a bizottság tagjai számára adnánk. Hiszen magának a bizottságnak nem az a célja, hogy a nemzetbiztonságot védje, ha tetszik, hanem az a célja, hogy a nemzetbiztonságot védõ szervezetet ellenõrizze.

A másik dolog, amit elmondott képviselõtársam - és õ ne tudná? -, hogy a 24 órás határidõ bizony-bizony nagyon komoly kérdés. Hiszen ha az országban átutaznak - és azért tesznek ilyet -, akkor nagyon-nagyon nehéz kivárni azt, hogy 24 óra alatt valaki engedélyezze a dolgot. Ezen el kellene gondolkoznia.

A harmadik - és befejezem -, az igazságügy-miniszter helyettesítése legjobb tudomásom szerint szabályozott, megoldott, tehát nem feltétlenül kell a törvényben rögzíteni. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage