Wachsler Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

WACHSLER TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagyon röviden szeretnék reagálni. Ami a 16. §-ban foglalt gumiszabályt illeti, nekem nem azzal van bajom, hogy a titkosszolgálatok nem akarják az informátoraikat kiadni. Ez egy teljesen természetes igény. Szerintem nincs ebben a Házban olyan ember, aki azt akarja elérni, hogy a titkosszolgálatok fedjék fel az informátoraikat. De azt mondom, a mögé a paraván mögé, amely jogos dolgokat rejt el akár a bizottság elõl is, bármit el lehet rejteni. Hiszen nincs olyan eljárási rendelkezés, ami arról szólna, mi van akkor, ha - elnézést a kifejezésért - a fõigazgató annyira arcátlan, hogy egy teljesen nyilvánvaló kérdésben tagadja meg a választ erre hivatkozva, egy olyan kérdésben, ami teljesen nyilvánvalóan nem tartozik ebbe a körbe. Tehát valamilyen eljárási szabályt be kell iktatni a törvénybe, amihez egy ilyen nyilvánvaló, egyértelmû és világos törvénysértés esetében a bizottság folyamodni tud. Ez az egyik.

A másik a 24 órát illetõen: a 24 óra egy végsõ határidõ, ennél jóval rövidebb idõ lehet, nem egy bíró engedélyezheti, hanem a Legfelsõbb Bíróság elnöke vagy a Legfelsõbb Bíróság által eldöntött körben több bíró is. Tehát úgy gondolom, szervezési kérdés, hogy ezzel élni lehessen. A törvényjavaslat maga is ezt tartalmazza, tehát most a törvényjavaslatot védem ebbõl a szempontból.

Ami az igazságügy-miniszter helyettesítését illeti, valóban igaz, hogy az igazságügyminiszter helyettesítésérõl gondoskodik egy kormányrendelet - ha jól emlékszem. De fölteszem azt a kérdést, mi van akkor, ha egyszer egy kormány, a mindenkori kormány ezt a kormányrendeletet úgy fogja megalkotni, hogy mondjuk az igazságügy-miniszter helyettesítõje ugyanaz a miniszter, aki a titkosszolgálatokat irányítja. Úgy gondolom, egyértelmûen ki kell zárni, hogy ki lehet az a miniszter vagy politikai államtitkár, aki ebben a körben helyettesítheti a minisztert. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage