Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Gyakran idézte a nevemet, ezért mindenképpen válaszolni kívánok néhány mondatára.

Elõször is, a mi indítványaink véletlenül sem kívánják azt a célt elérni, hogy a szolgálatokat bármilyen módon is oszlassák föl, vagy bármiféle módon a szolgálatoknak ártsunk. Ez a mi indítványainknak nem célja.

Természetesen nyitottak vagyunk minden olyan irányban, amely a tapasztalatok hiányából fakad. Nem vonom azt kétségbe, hogy ön, képviselõ úr, lényegesen tapasztaltabb ezen a területen, mint aki dolgozott ezen a részen; én legfeljebb szenvedõje lehettem ennek a másik oldalon, egy területen. Nem tudom, hogy az voltam-e, tisztelt képviselõ úr - az lehettem esetleg -, de így a tapasztalatom mindenesetre kisebb. Hisz nem tudom, hogy milyen információkat gyûjtöttek rólam, vagy gyûjthettek rólam.

De azért némi tapasztalattal rendelkezünk mi is, ha ez jóval kevesebb is, hisz Wachsler Tamás képviselõ úr például a nemzetbiztonsági bizottság tagja volt az ezelõtti parlamentben, sõt az utolsó egy évben annak elnöke is volt. És ennek kapcsán elég megfelelõ mélységben tájékozódhatott sok különbözõ titkosszolgálati vezetõvel, akiktõl azért információkat nyilván sikerült valamilyen módon neki is beszereznie.

Az emberi jogi kérdések, amelyeket mi feszegettünk a titkosszolgálatok kapcsán, nyilván az önök oldaláról vagy a mi oldalunkról nem ugyanazon megítélés alá tartoznak az én véleményem szerint. A kormány felelõsségét pedig, úgy gondolom, nem csökkenti a benyújtott módosító indítványunk, csak az ellenõrzõ funkciókat kívánjuk a bizottságban megerõsíteni.

A titkosszolgálatok hatalommal való visszaélésérõl pedig annyit szeretnék mondani: minden hatalom, amely kontroll nélkül van, az elõbb-utóbb vissza fog élni a hatalmával. És ez különösen érvényes lehet az olyan rejtélyes körülmények között mûködõ szolgálatokra, mint a titkosszolgálatok. Éppen ezért a hatékony kontrollt, akár legyen bírói kontroll, akár a parlamenti kontroll, mindenképpen biztosítani kell. És nemcsak a parlamenti kontrollt, hanem magának a végrehajtó hatalomnak a kontrollját is, tehát a miniszter kontrollját is hatékonyan biztosítani kell; mert a törvényben itt is találtunk olyan pontot, ami nem biztos, hogy feltétlenül volt. Elnézést a pár másodperces idõ-túllépésért. Egy utolsó mondatot engedjenek meg: természetesen az önök felelõssége a kormányzás, ezt nem kívánjuk csökkenteni. Az önök felelõssége a törvény megszavazása. Amennyiben bizonyos kontrollok nem épülnek ki, akkor mi azt nyilván nem tudjuk támogatni. De abban igaza van a képviselõ úrnak, hogy négy évig önöké a felhatalmazás. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage