Lusztig Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LUSZTIG PÉTER (MSZP): Mindenekelõtt azzal kell kezdenem, hogy természetesen Dávid Ibolya jó néhány aggályát magam is osztom, de a nagy kérdés változatlanul az: akarunk-e nemzetbiztonsági törvényt vagy sem, természetesen ezen belül jót és végrehajthatót.

A másik ilyen megjegyzésem a következõ lenne: óvakodnék belemenni abba a kérdésbe, hogy lehet-e merev határokat húzni a rendõrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységi körében. Hölgyeim és Uraim! Ha valakinél egy fegyvert találnak a határon, az fegyvercsempészés, ha kettõt találnak, az két fegyverrel elkövetett fegyvercsempészés, de mi van akkor, ha huszat találnak? Szabad-e megvizsgálni a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, hogy van-e mögötte extrémista csoport vagy vizsgálja a rendõrség?

Ha egy emberölésnél a bejelentés úgy hangzik, hogy X-et vagy Y-t megölni készülnek, a rendõrség hatáskörébe tartozik, ha hozzátesszük, hogy politikai tevékenysége miatt csináljuk ugyanezt... és sorolhatnám a példák tömkelegét. Nem véletlen, hogy a magyar büntetõeljárás-jog nem foglalkozik részletesen a krimináltechnika és -taktika szabályaival. Nem lehet életszerû helyzeteket egész precízen leszabályozni.

Az egy nagy kérdés - és ez számomra is kérdés -, hogyan lehet azt megoldani, hogy ezek között a szolgálatok között olyan együttmûködés valósuljon meg, amely nem csorbítja az elérni kívánt érdeket. De még egyszer mondom: ennek semmi esetre sem az a megoldása, hogy megpróbáljuk törvényben mereven elhatárolni, különösen a nemzetbiztonsági törvényjavaslatban szereplõ esetekben: kábítószer, fegyver, a szervezett bûnözés bizonyos ágazatai - gondolok itt mindenekelõtt a pénzmosásra és egyebekre. Nem lehet merev határokat húzni, nem ismer ilyet a nemzetközi gyakorlat sem. Az amerikai kábítószer-ügynökség, a DEA, az FBI és a CIA között igenis napi kapcsolat van és néha összefolynak a dolgok; a szervezet mûködési zavarait másképp is ki lehet küszöbölni.

Még egyetlen megjegyzés: én nyomtam késõbb a gombot, elnök asszony. Trombitás Zoltán képviselõtársam ismét felvetette a felelõsség kérdését. Hölgyeim és uraim, a köztisztviselõ vagy kvázi köztisztviselõ felelõsségére - az elõttünk lévõ szolgálati törvényre is figyelemmel - megfelelõ jogszabályok vannak, köztük büntetõ jogszabályok is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage