Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Kedves Képviselõ Asszony! Azt ígérte nekem, hogy reagálni fog egy felszólalásban mindarra, amit mondtam. Valóban szokatlan mûfaj volt. Én bejöttem, itt voltam, és nagy figyelemmel végighallgattam. Meg kell mondjam, ha elsõ felszólalása ilyen felépítettségben hangzott volna el, feltehetõen nem próbálok új mûfajt teremteni e kupolák alatt - de nem errõl volt szó. Ön a vezérszónoki felszólalásában alapvetõen alkotmányos kifogásokat fogalmazott meg, méghozzá nagyon komoly alkotmányos kifogásokat. Úgy gondoltam, megpróbálok érvelni és ezt korrekt módon csak úgy tudtam megtenni, hogy nem kontextusából kiragadva, hanem pontról-pontra, az egész beszéd logikáján végighaladva igyekeztem érvelni.

Elõrebocsátom, nem vagyok sem jogász, sem alkotmányjogász, és ezeket a problémákat egy bizonyos ponton túl tulajdonképpen nem is lehet itt megvitatni.

Még egy nagyon rövid megjegyzést tennék arra, ami konkréten elhangzott az én felszólalásomban. Ott valami olyasmi volt, hogy ön a beszédében, annak idején utalt arra a miniszter úr által beígért kormányhatározatra, amely lehetõséget teremt arra, hogy ezt a valóban sokak által vitatott, öt szervezeti egységbõl álló struktúrát felülvizsgálja a kormány, és tesz valami javaslatot. Erre mondtam én a következõket, többek között ezt a kissé pongyolán és frivol módon megfogalmazott mondatomat, hogy tudniillik én nem nagyon tudok arról, hogy konszolidált viszonyok között alapvetõen, gyökeresen meg szoktak változtatni titkosszolgálatokat.

Ellenzéki képviselõket fogok citálni. Az egyik ellenzéki képviselõtársam például azt kifogásolta, hogy ez a jelenlegi struktúra, amely - ha jól tudom - '89-tõl vagy '90-tõl létezik, nem egyéb, mint leképzõdése a pártállami idõkben kialakult, valamilyen titkosszolgálati struktúrának. Nem tudom, hogy az hogy nézett ki, ez elhangzott. (Az elnök poharát kocogtatva figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)

A másik: úgy tûnik, az elmúlt öt év nem volt elegendõ ahhoz, hogy ezen a kialakult struktúrán, szisztémán, amely a nem tudom milyen fõcsoportfõnökség ügyosztályainak továbbélése... (Az elnök ki-, majd bekapcsolja a képviselõ mikrofonját.).., ahogy itt elhangzott - én ezt nem hiszem -, ezen változtasson. Én csak arra utaltam - és változatlanul ez a véleményem -, hogy rendkívül nehéz ezeken a... (Az elnök ismét ki-, majd bekapcsolja a képviselõ mikrofonját.)... szervezeteken változtatni, semmi egyébre. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage