Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ahogy a vitát hallgattam, fölmerült, hogy idegen anyanyelvnél sokszor tolmácsot kell alkalmazni. Én úgy gondoltam, nem árt, ha néhányunknál - amikor anyanyelven szólalunk föl - is tolmácsot alkalmazunk. Ezért engedjék meg, hogy benyújtott törvényjavaslatomat most megpróbáljam én is tolmácsolni, aminek a rövid lényege a következõ:

Mivel minden adónak, adórendszernek van egy adófilozófiája - és így van ez a magyar adórendszernél is -, aminek a rövid lényege megítélésem szerint az, hogy a központi adók és a helyi adók közötti arány, az adóbevételekbõl való osztozás kifejezetten politika kérdése, de az, hogy a központi büdzsé és a vállalkozók, valamint az állampolgárok közötti adó milyen arányban oszlik meg, az a politikai döntésen túlmenõen már közgazdasági elemzést is igényel. Ezért a kormány által benyújtott társasági adótörvényben van egy olyan passzus, amely nagyon helyesen a kiemelt vállalkozásokat, a kiemelt vállalkozásokon beruházásokat - gépi vagy épületberuházásokat - végzõ vállalkozókat különbözõ preferenciákban kívánja részesíteni.

Mivel megítélésem szerint, mint említettem, szoros összhang van a helyi adók és a központi adók között, ezért nyilvánvaló, hogy amikor valamit preferálni kíván egy államhatalmi szerv, nevezetesen a parlament, azt nem lehet csak részben megtenni, mert az egyébként emelni kívánt helyi adók ezt a hatást lerontják.

Tehát javaslatomat azért terjesztettem elõ, hogy ez a preferencia, ami szerint a vállalkozók a kiemelt térségekben a központi adókból részesednek, megillesse õket törvényszerûen a helyi adókból is mindaddig, amíg ezt az elõnyt élvezik.

Természetesen azért kellett önálló indítványt benyújtanom, mert módosító indítványként ezt nem állt módomban elõterjeszteni. Köszönöm. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage