Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A magyar parlament 1992- ben már elfogadott egy, az enyémhez hasonló elõterjesztést. Akkor a parlament - pedig akkor sem volt könnyû helyzet - megszavazta, hogy az Útalap bevételeinek 5 százalékát kerékpárút-építésre kell fordítani. Nagy vita volt föltötte, mégis megszavazta a parlament, ugyanis a képviselõk megértették, hogy a jövõ mindenképpen egy sokkal környezetbarátabb életmódot kíván, mint a mai.

Sajnos azóta az Útalap ilyen kiadásai lecsökkentek, annak ellenére, hogy az önkormányzatok kedve viszont megnõtt. Nagyon sok pályázatot adtak be, nagyon sok, nemcsak helyi, hanem országos kerékpárút-építési terv van már most is, viszont alap nincs rá.

Ezen megfontolásból nyújtottam be tervezetemet, ami teljesen megegyezik az 1992-es útalaptörvénnyel. Ennek alapján az Útalap bevételeinek 5 százaléka teljes egészében kerékpárút-építésre fordítódna.

Egyébként a '92-ben elfogadott törvénynek rendkívül jó hatása volt. Ez alatt az idõ alatt, tehát három év alatt megduplázódott Magyarországon a kerékpárút-hálózat. Rengeteg hívást, levelet kapok, s kérdezik: mikor lesz pénz?

Kérem képviselõtársaimat, fontolják meg: annak idején a most kormányon lévõ koalíció tagjai szinte egy emberként, mindannyian megszavazták ezt a törvénytervezetet. Remélem, most sem tesznek másként, függetlenül attól, hogy ellenzéki képviselõ vagyok. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage