Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A '91. évi XXV. törvény 7. § (2) bekezdése alapján a kárpótlásra jogosult az õt megilletõ kárpótlási jegyeket az önkormányzati lakások értékesítése során fizetõeszközként felhasználhatja. A törvény természetesen elõírja, hogy a kárpótlási jegyek '94. december 31. napjáig kamatoznak.

A törvényben szerepel az is, hogy a kárpótlási jegy az állammal szemben fennálló követelést megtestesítõ értékpapír. Az önkormányzatok tehát értékükön jóval felül váltották be ezeket a kárpótlási jegyeket, lakást adtak az önkormányzati vagyonból ennek ellentételezéseképpen. A javaslat arra terjed ki - miután a költségvetés nem tud biztosítani sem a múlt évben, de elõreláthatóan a következõ években sem lakásépítési támogatást -, hogy föloldjunk egy ellentmondást, próbáljunk mind gazdaságilag, mind politikailag, mind az önkormányzatokat segítve elõrelépni. Ezt a 7. §-t két paragrafussal egészítené ki. Egyrészt a költségvetés visszavásárolja az önkormányzatoknál beragadt kárpótlási jegyeket, másrészt kötelezi az önkormányzatokat, hogy e kárpótlási jegyeket, mintegy címzett- támogatásként, kizárólag csak lakásépítésre, illetve lakásfelújításra használják.

A javaslat célja az, hangsúlyozom, hogy mind a gazdasági, mind a politikai ellentmondást föloldja, és valamilyen formában lehetõséget nyújtson egy szervezett lakásépítési akció megindításának a jelenlegi nehéz költségvetési helyzetben.

Bejelentem egyébként a tisztelt Háznak, hogy a sürgõsségi tárgyaláshoz - ha napirendre tûzik - a szükséges támogató javaslat megvan.

Elnök Asszony! Köszönöm a szót. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage