Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az önkormányzati bizottság a három törvény módosítása közül - mint ahogy képviselõtársam is elmondta - eggyel foglalkozott, a gyógyszertárak létesítésérõl és mûködésérõl szóló törvény módosítására beterjesztett javaslattal, hiszen ez tartozott a hatáskörébe. Az 1644. számú törvényjavaslatnak ez a módosítása rendkívül szerény terjedelmû, mindössze két paragrafus, de rendkívül nagy jelentõségû. A többségi vélemény a bizottsági ülésen gyakorlatilag plusz és pozitív érdemi érvek nélkül fogalmazódott meg, mintegy bizalmi szavazásként.

A jelen lévõ ellenzéki képviselõk kisebbségi véleményt is megfogalmaztak. Annyiban korrigálnám elõttem szóló képviselõtársamat, hogy nem az ellenzéki képviselõk, hanem egyetlen ellenzéki képviselõ támogatta a javaslatot. Miért is kellett ezt a törvényt módosítani?

Azért, mert a jelenlegi törvény 1995. december 31-e után nem szabályozza azoknak a gyógyszertáraknak a mûködését és üzemeltetését, amelyek nem kerültek privatizálásra. A törvény annak idején a privatizációt ösztönözni kívánta, és feltételezte, hogy ez a folyamat 1995. december 31-éig végrehajtásra kerül. Ez nem történt meg.

Nem történt meg, mert ezt eltérõ tulajdonosi érdekek akadályozták, és nem történt meg azért, mert a tulajdon rendezését hosszú-hosszú jogi vita elõzte meg. Az elõttünk lévõ törvényjavaslat erre a problémára nem úgy reagál, hogy a határidõt módosítja, hanem a törvényben egy új mûködési formát kíván létrehozni. Ez a módosítás - mint ahogy a szociális bizottság képviselõje is elmondta - alapvetõen alakítja át ezt a törvényt. Ezzel a kérdéssel az önkormányzati bizottság egyszer már foglalkozott, amikor az egyik, a legnagyobb önkormányzat, a budapesti önkormányzat kezdeményezésére napirendjére vette a törvénymódosítást, ami nem szólt semmi másról, mint hogy a határidõt tolja ki a parlament egy fél évvel és a privatizáció szót "magánosítás" szóval helyettesítse.

Ekkor a tárca képviselõje a bizottság ülésén egyetértett ezzel a javaslattal, ezért találjuk furcsának, hogy ettõl teljesen eltérõ törvény került a parlament napirendjére.

A kisebbségi képviselõk a szakmai kamara, a Gyógyszerész Kamara véleményével egyetértve, nem támogatták és általános vitára alkalmatlannak találták ezt a törvényjavaslatot, mert véleményünk szerint az ellátórendszer mûködésére vonatkozó szabályok megváltoztatására csak a privatizációs folyamat befejezése után látunk lehetõséget.

Azért is találtuk általános vitára alkalmatlannak, mert ellentétben áll a jelenleg még hatályos, bár egyre kevésbé érvényesülõ kormányprogrammal, és azért sem tartottuk alkalmasnak általános vitára, mert meglátásunk szerint ez a törvény lassítja, illetve megállítja a gyógyszertárak magánosítását. Ezért ezen érvek alapján tisztelettel az a véleményünk, hogy ez ebben a formájában nem alkalmas az általános vitára. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage