Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! A késõi órán nem szeretném ezt a vitát tovább nyújtani, de szeretném az egyetértésemet kifejezni azzal, hogy tényleg megérett az idõ egy alapos vitára a társadalombiztosításról. Ezt a kis kétperces hozzászólás- gyûjtemény is mutatja, mert az egyrészt igaz, hogy a fizetendõ járulék sok, de azért meg kell nézni azt is, hogy ez a járuléktömeg összességében nagyon alacsony bérekre tevõdik.

Elhangzott a szolidaritási elv. Én azért ehhez még hozzá szeretném tenni a kockázatközösség elvét is, és tényleg meg kell nézni azt, hogy adott esetben talán Trombitás képviselõ úrnak szerencséje van, hogy nem kellett túl sok szolgáltatást igénybe venni. De ha ne adj'isten mondjuk neki vagy az egyik családtagjának szívmûtétre vagy más nagyon-nagyon drága ellátásra volna szüksége, akkor adott esetben két-három hét alatt akár több milliós értékû szolgáltatást is kellett volna hogy igénybe vegyen, amit még egyszer mondom: nem szeretnék egyikõnknek sem kívánni, de mégis azt gondolom, hogy ezeket a típusú ellátásokat egy magánbiztosítás nem nagyon tudná kezelni.

Egyébként ami a magas jövedelemmel rendelkezõk problémáját illeti, azért emlékeztetném képviselõtársaimat arra, hogy az egyéni járulékfizetésnek jelenleg is van egy jövedelemplafonja, tehát azért valamiféle határ létezik.

Végül azt is meg kell jegyeznem, mielõtt ez tévesen rögzülne valamennyiünkben, hogy a családi pótlékot a társadalombiztosítás csupán folyósítja, de azt tulajdonképpen az állami költségvetés fizeti már egy ideje, az emlékezetes '90-es járulékcsere óta. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage