Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum az elmúlt hetekben a tudomány és a kultúra függetlenségéért emelte föl a szavát, hiszen a költségvetési törvény kapcsán az OKTA és a FEFA függetlensége forgott kockán. Most tulajdonképpen a magyar kultúra függetlensége okán szeretnék szót emelni, és bár képviselõtársaim most azt mondhatnák, hogy miért beszélünk, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap továbbra is független a magyar kultúra finanszírozásában. Azonban ez a függetlenség, úgy érezzük, hogy néha csorbát szenved, úgy érezzük, hogy az elmúlt év folyamán fokozatosan és folyamatosan támadások érték.

Kezdõdött azzal, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciós megállapodásában szerepel a Nemzeti Kulturális Alap mûködésének felülvizsgálata. Tudomásunk van arról, hogy bizottság vizsgálta felül eme kulturális alapot, és tudomásunk van arról, hogy ez a bizottság lényeges hibákat nem talált. Ennek következtében úgy hiszem, hogy a kormányzatnak megfelelõ szerepe akkor lett volna, hogyha elmondja, hogy kérem, itt vizsgálat történt, a vizsgálat lényegében jónak ítélte ezt a demokratikus intézményt, hiszen ennek az intézménynek pont az volt a lényege, hogy az államtól a szakma kezébe adja a döntés jogát, és az állam csak azt vállalja, hogy a feltételeket biztosítja a magyar kultúra megteremtéséhez.

Látszanak jelei is annak, hogy ez a függetlenség valamelyest csorbát szenved. Hiszen szó volt arról, hogy közalapítványt hoznak létre, bár a járulékoltatás rendszerét megtartanák. Ennek nagyon örülünk, hiszen '93-ban, amikor a törvény elkészült, akkor az akkori ellenzéki képviselõk, ma kormánypárti képviselõk, jelentõs mértékben támadták ezt a járulékoltatási rendszert, és csak Fodor Tamás képviselõ úr nyilatkozataira szeretnék utalni, aki többször leírta - Fodor Tamást mondtam - és nyilatkozta, hogy nem megfelelõ ez a finanszírozási rendszer.

Az új kormány ugyanezt a finanszírozást vagy hasonló finanszírozási rendszert gondolt ki, és Fodor Gábor miniszter úr 12 pontjában szintén erre utalt.

A támadások azonban folytatódtak, és erre szeretném felhívni a figyelmet. Hiszen elõször azzal kezdõdött, hogy megkérdõjelezõdött a kuratóriumok összetétele. Ezeket a kuratóriumokat '93-ban több mint hathónapi tárgyalás után 147 szakmai szervezet bevonásával alakították ki. A kuratóriumok fele a szakmai szervezetek által delegált, a másik fele pedig szintén a szakmai szervezetek által delegált, de itt a miniszter úr által kinevezett tagokból állt.

Ezt az önkorlátozó magatartást szeretném ismét ajánlani a kormány figyelmébe, hiszen az elõzõ kormány nem kívánta a saját tagjait eme kuratóriumokba helyezni. Mégis az elmúlt hónapokban számtalan nyilatkozat, illetve cikk jelent meg arról, hogy egyes kuratóriumoknak az összetételét célszerû lenne megváltoztatni. Hadd idézzem most akkor figyelmeztetõül Török helyettes államtitkár úr nyilatkozatát: az államigazgatás szõrös mancsaival ne nyúljon a mecenatúrába. Én szeretném, hogyha ezt be is tartaná miniszter úr és államtitkár úr, és továbbiakban is hagyná, hogy a szakma döntsön ezekben a kérdésekben.

Én nem hiszem, hogy a kormánynak szándékában áll a Nemzeti Kulturális Alap függetlenségének a megszüntetése. Ezért bízunk abban, hogy a továbbiakban is függetlenül tud mûködni, bízunk abban, hogy a továbbiakban is a szakmai kuratóriumok dönthetnek. Azért emeltük fel a szavunkat, és azért gondoljuk, hogy nagyon fontos ennek nyilvánosságra hozatala, hiszen ez az önállóság az európai országokban már megszokott kultúrafinanszírozási rendszer, ez az önállóság biztosítja azt, hogy nem akarja az állam meghatározni hogy mi a jó és mi a rossz a kultúrában, és nagyon örülünk annak, hogy a Mûvelõdési Minisztérium eredményeként, mert itt eredménye volt, sikerült felemelni a Nemzeti Kulturális Alap támogatását.

(9.30)

Csak azt szeretném az önök figyelmébe ajánlani, hogy ha bárhol kritizálnak és ez a kritika nem volt jogos, akkor célszerû lenne azt is nyilvánosságra hozni, hogy valami az elõzõ kormány idejében jól készült el, és jól is mûködött.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage