Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr.

Kedves Képviselõ Asszony! Amirõl képviselõ asszony beszélt, a Nemzeti Kulturális Alapnak az ügye, valóban egy nagy fontosságú kérdés, és természetesen örülök, ha a napirend elõtt is szót válthatunk errõl.

Köszönöm képviselõ aszony dicséretét - amely jólesik, hiszen ellenzéki képviselõtõl ennek mindig nagyobb az értéke - arra vonatkozóan, hogy valóban sikerült a Nemzeti Kulturális Alapnak a pénzforrásait jelentõsen bõvítenünk az idei költségvetésben. S úgy gondolom, ez valóban nagy siker.

Egyébként azért is szerettem volna most szólni néhány szót, mert amit képviselõ asszony elmondott, úgy érzem, indokolatlan ez az aggodalom és félelem a Nemzeti Kulturális Alap függetlenségére vonatkozóan. Hiszen számtalanszor deklaráltuk - ugyancsak utal Dobos Krisztina Török Andrásnak a kijelentésére, a szõrös mancsokra vonatkozóan -, hogy az államigazgatásnak, a politikának és az ideológiának valóban távol kell tartania magát a lehetõ legnagyobb mértékben a kulturális közélettõl. S a Nemzeti Kulturális Alapot - ezt is nagyon sokszor elmondtuk - helyes és jó kezdeményezésnek tartjuk.

Magam is sokszor elmondtam: ezt az elõzõ kormányzat egy olyan törekvésének tekintem, amely szerintem jó irányú és helyes törekvés volt. Az más kérdés, hogy akkor és most is bírálom, és a magam módján küzdök azért, hogy ez a járulékoltatási rendszer - amelyrõl ugyancsak képviselõ asszony beszélt - változzon, és ne a kultúra újraadóztatása legyen igazából a járulék forrása, hanem szélesebb körbõl tudjunk járulékokat vagy forrásokat teremteni a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Most elindultunk ezen az úton, hiszen ez a kör bõvülni fog.

Tehát úgy érzem, amirõl képviselõ aszony beszélt, indokolatlan ez az aggodalom. A mi szándékainkkal teljesen egybevág az, amit kiéreztem szavaiból, nevezetesen, hogy erõs, független kulturális mecenatúra legyen Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage